Trifontsompanis-lagadas.gr

Όπου κι αν ταξιδέψω, αυτός ο τόπος με πληγώνει!

Όπου κι αν ταξιδέψω, αυτός ο τόπος με πληγώνει! (Γ. Σεφέρης)

Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Πόσες φορές αλήθεια δεν νιώσαμε αυτή την πίκρα του μεγάλου μας ποιητή για την κατάσταση της πατρίδας και ακόμα περισσότερο για την κατάσταση της πόλης που μας γέννησε και της οφείλουμε κάποια πράγματα.

Όπου και να γυρίσεις στην πόλη, θα δεις πράγματα που σε πληγώνουν και σε προσβάλλουν σαν πολίτη που φορολογείσαι και έχεις κάποιες απαιτήσεις για μια άλλη εικόνα στο τόπο σου. Πάμε σε άλλα μέρη και χαιρόμαστε και δεν χορταίνουν τα μάτια μας, ομορφιά, καθαριότητα, τάξη, δημιουργικότητα, ανάπτυξη. Και έρχεσαι στην πόλη μας και δεν ξέρεις τι να πρωτοθρηνήσεις

Να ξεκινήσουμε από τους ανύπαρκτους δρόμους; που δρόμοι δεν λέγονται, αντίθετα είναι παγίδες για τους πολίτες.Η Οδοποιϊα της πόλης του Λαγκαδά σήμερα είναι σε χειρότερο επίπεδο από το 1970. Αν περάσει κανείς μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς θα θαυμάσει την κατάντια του οδικού δικτύου στον κεντρικό δρόμο, το ίδιο χάλι θα συναντήσεις και μπροστά στην ταβέρνα «Λέγκω», όπου περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να βουλιάξει ο δρόμος. Φοβούμαι πως κάποια μέρα θα συμβεί αυτό που συνέβη με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που βούλιαξε σε τρύπα του δρόμου. Και σαν να μη έφτανε αυτό, έχουμε και την ΔΕΥΑΛ που δεν έχει μέρος άσκαφτο και ατρύπητο για να θεραπεύει τις καθημερινές σχεδόν βλάβες.

Καλό και το φυσικό αέριο που μας ήρθε, αλλά γιατί να μην αναλαμβάνει η ΕΔΑ ΘΕΣ και την αποκατάσταση των δρόμων με κάποια επαγγελματική επάρκεια;;; Αυτές οι τσαπατσουλιές στο κλείσιμο των δρόμων όπως να’ ναι, δεν τιμούν κανέναν. Τις προάλλες κάποιος γέροντας προσπαθώντας να διαβεί το δρόμο μπροστά στη ΠΕΙΡΑΙΩΣ κόντεψε να ξαπλωθεί κάτω, γιατί δεν είχε προβλέψει ότι ο δρόμος είναι γεμάτος σαμαράκια κατά μήκος της οδού, εξ’ αιτίας της διέλευσης αυτοκινήτων βαρέως τύπου που προκαλούν ζημιά στο οδόστρωμα. Δεν πρέπει να θεραπευτεί άραγε αυτό το πρόβλημα; Τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα, όχι μόνο από την κατάληψή τους που δεν προβλέπουν το σχετικό διάδρομο για τους πεζούς, αλλά σε κάποια σημεία τα δέντρα έχουν καταστρέψει τις πλάκες που σχεδόν είναι σε κλίση 30 μοιρών!!! Χρόνια τώρα κανείς δεν νοιάζεται για το θέμα.

Τα δημοτικά μας κοιμητήρια ασφυκτιούν εδώ και δύο χρόνια και δυστυχώς δεν ξεκίνησε καμιά διαδικασία εύρεσης νέου χώρου ταφής.

Τα λουτρά μας σε απελπιστική κατάσταση. Πήγαμε τα Θεοφάνεια για τη ρίψη του σταυρού, και είδαμε την εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο. Η μεγάλη πισίνα μέσα στη βρωμιά και την μούχλα, όπου κανένας δεν πρόβλεψε τέτοια μέρα που θα έρχονταν κόσμος να τη φροντίσει κάπως. Το ξενοδοχείο σου έφερνε στο νου τραγούδια του Καζαντζίδη «νυχτερίδες κι αράχνες γλυκειά μου έχουν χτίσει φωλιά…»!!!

Βέβαια θα μου πείτε πήραμε το σήμα λειτουργίας !!! Ε …τώρα τι να λέμε!! Αφού οι προηγούμενοι δεν ντρέπονταν να τα λειτουργούν παράνομα και να μην έχουν κυρώσεις, εμείς τι να πούμε για τις διοικήσεις του Δήμου μας. Αυτό που είναι εξοργιστικό, είναι το πώς αυτοί οι τύποι κυκλοφορούν ακόμα στην πόλη και το παίζουν παράγοντες!!! Καμιά αίσθηση ευθύνης και καμιά ντροπή για το χάλι που κληροδότησαν. Όμως όσο η νέα διοίκηση δεν βγαίνει να πει στον κόσμο τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, δηλαδή πού βρίσκεται η έρευνα των δικαστικών αρχών για τα οικονομικά; πότε ορίστηκαν δικάσιμοι για τα σκάνδαλα; Ε….έτσι θα πορεύεται και ο Λαγκαδάς και ο Δήμος ολόκληρος.

Για τα Λουτρά, η απόλυτη σιωπή! Λεζάντες μόνο και επιθετική άμυνα σε κριτικές!!!

Για τη ΔΕΥΑΛ σιωπή και χάος συγχρόνως, αφού συνεχίζει να κάνει αναπροσαρμογές τιμών και αυξήσεις με δόλιους τρόπους, κατακλέβοντας τους δημότες με τον χειρότερο τρόπο.

Έχω στα χέρια μου λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ από κλειστό σπίτι επί διετία περίπου, που ενώ δεν έγινε ποτέ καταμέτρηση της κατανάλωσης, έστειλαν αρχές του χρόνου λογαριασμό κατανάλωσης: δέκα χιλιάδες (10.170) ευρώ. Οι ενδείξεις του μετρητή φυσικά φανταστικές, κάποιων «φανταστικών» εγκεφάλων, που πίστεψαν πως είναι κι αυτός ένας τρόπος να ισοσκελίσουν τους ισολογισμούς τους, αφού αν δηλώνουν ότι έχουν να λαμβάνουν, μπορούν να εμφανίζουν την επιχείρηση βιώσιμη!! Το ίδιο έκαναν και παλαιότερα με έναν ανύπαρκτο σταύλο στη Χωρούδα που του χρέωσαν 100.000 ευρώ για νερό!!

Ζητώ να έρθει υπάλληλος για καταμέτρηση. Έρχεται , του ανοίγω το κλειδωμένο σπίτι, και ρωτάει πού είναι το ρολόϊ. Του απαντώ: εσείς μετράτε και χρεώνετε, δεν ξέρεις πού είναι το ρολόϊ του σπιτιού; Μου απαντά πως δεν μετρήσαμε ποτέ γιατί είναι πάντα κλειδωμένα. Του δείχνω την προηγούμενη και την τελευταία μέτρηση που έδειχνε το χαρτί του: 9.353. Με τα πολλά βρίσκει το ρολόϊ και φωτογραφίζει την κατανάλωση της τελευταίας εικοσαετίας: 2.031 !!! Έχασε το χρώμα του, με κοίταξε και κατέβασε τα μάτια. Μάλλον λάθος θα έγινε!!! Έτσι απλά!!! Φαντάσου να στείλουν το λογαριασμό στη εφορεία, όπως συχνά απειλούν, και να μη μπορείς να συνέλθεις από το χρέος!!!

Πόσο ήρεμος λοιπόν μπορείς να αισθάνεσαι για την όλη κατάσταση και πόσο περήφανος για τη χρηστή διοίκηση; Δεν πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη;

Πάμε ΜΠΑΡΕΤΗ; Είδατε να κουνιέται φύλλο για αξιοποίηση; ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ. Εδώ δεν έχουν το κουράγιο να ζητήσουν από την ΑΤΝΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε με τον τότε Δήμαρχο για αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου!!! ΕΡΗΜΙΑ και βρωμια!!!

Πάμε απέναντι στο ΜΠΙΛΛΕΙΟ; Ανακοινώθηκαν επιχορηγήσεις για το κτήριο περίπου 400 χιλιάδες ευρώ. Όσο το ΜΠΙΛΛΕΙΟ παραμένει αφύλακτο τόσο τα χρήματα που θα χρειάζονται για την αποκατάστασή του θα γίνονται πολλαπλάσια.

Αν υπολογίσουμε ότι ο Δήμος χρωστάει ακόμα την τελευταία μελέτη στους μελετητές αξίας 92.000 ευρώ, φανταστείτε τι απαιτείται για να ξαναφτιαχτούν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα κλιματιστικά που ξηλώθηκαν και κλάπηκαν!!! Καθώς και η αποκατάσταση της σκηνής και οι ζημιές της πυρκαγιάς, πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες κλπ!!!

Α….να σας ενημερώσω ότι ο αετός από το Ηρώο, παραμένει άφαντος. Δεν ξαναγύρισε στην κολόνα του. Και να γύριζε θα είδε την δεκαοχτούρα και θα έφυγε!!!!

Θα μου πείτε δεν πειράζει, θα αποκτήσουμε όμως παιδική χαρά για τα προσφυγόπουλα!!! Τα Λαγκαδιανόπουλα ας περιμένουν την άλλη τετραετία!!!

Στο Γήπεδο δεν τόλμησα να πάω γιατί φοβήθηκα μη πάθω κανένα εγκεφαλικό! Για να μην αναφερθώ στο κλειστό κολυμβητήριο της Ξυλούπολης που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και χρόνια. Το ξέρουν άραγε οι Δημοτικοί μας άρχοντες;

Η Καθαριότητα!!! Αναζητείται!!! Πας να πετάξεις τα σκουπίδια και θέλεις τρία χέρια, δύο για τις σακούλες και ένα για να κλείνεις τη μύτη σου από την απλυσιά των κάδων. Και βέβαια η περιβόητη ανακύκλωση που επιτέλους έγινε συνείδηση στον κόσμο και κάνει τον διαχωρισμό, έρχεται ο Δήμος και το τελειώνει το έργο. Σε ένα απορριμματοφόρο όλα μαζί!!!!

Για το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΟΥ δεν τολμάω να ρωτήσω γιατί μάλλον θα το αγνοούν παντελώς το θέμα!!! Είναι τελείως τρελό, να σου χαρίζει κάποιος μια περιουσία και να μην ενεργείς για να την πάρεις και να την αξιοποιήσεις. Κοντεύουν 30 χρόνια σε εκκρεμότητα!!!

Αντιλαμβάνομαι πως ο Δήμαρχος δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Απορώ όμως, πώς θα λύσει όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα χωρίς να υπάρχει ένα οργανωμένο επιτελείο στελεχών που να δημιουργήσουν ανάπτυξη και μια καθημερινότητα υποφερτή. Ποιος ευθύνεται λοιπόν;

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και το φιάσκο με τη ΜΕΑ ή και με το ΟΚΓΟΛΟΓΙΚΟ, που κανένας δεν εξέφρασε γνώμη και θέληση δυνατή για να προτιμηθεί η περιοχή μας, ε….Άστα να πάνε φίλε μου!!! Σε πληγώνουν η δε σε πληγώνουν τελικά όλα αυτά; Πού ζούμε φίλε μου!!!