Trifontsompanis-lagadas.gr

                                                                                                                                                               

                                                                                                        ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Γεννήθηκα  στο Λαγκαδά   της Θεσσαλονίκης   το 1956  ,όπου διδάχτηκα  τα εγκύκλια  γράμματα. Το  1976-78   φοιτώ  στην Εκκλησιαστική  Παιδαγωγική      Ακαδημία  της Θεσσαλονίκης  και το  1978  μετά από εξετάσεις εγγράφομαι   στο Τμήμα  Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής  του Α.Π.Θ.

Το   1982   παίρνω το πτυχίο  με βαθμό  «λίαν καλώς».Στη συνέχεια παρακολουθώ  τα μεταπτυχιακά μαθήματα  του Τομέα Λατρείας Αρχαιολογίας και Τέχνης  του Τμήματος  Ποιμαντικής. Κατά το ακαδ. έτος 1983-84 εργάζομαι στον ίδιο Τομέα   ως   επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικό  πρόγραμμα  , με  αντικείμενο  την  αποδελτίωση  λειτουργικών  άρθρων και μελετών   και την  οργάνωση του αρχείου λειτουργικής  βιβλιογραφίας του σπουδαστηρίου Πρακτικής Θεολογίας .Το   1985  μετά από εξετάσεις  επιλέγομαι  ως Ειδικός  Μεταπτυχιακός  Υπότροφος   του  Τμήματος Ποιμαντικής  και η υποτροφία διαρκεί καθ΄όλη τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών  για τη λήψη του  μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και του  διδακτορικού. Όλο  αυτό το διάστημα  των μεταπτυχιακών μου σπουδών , κατά  απαίτηση του νόμου, επικουρώ τα μέλη ΔΕΠ  του Τομέα  στο επιστημονικό ,ερευνητικό και διδακτικό τους έργο, έχοντας κυρίως την ευθύνη  του φροντιστηριακού μαθήματος των ασκήσεων της Ομιλητικής και  της Λειτουργικής. Παράλληλα   κατά τα έτη  1986-1993  ( σύμφωνα και με τους οδηγούς σπουδών του τμήματος)  δίδαξα  το ελεύθερο  μάθημα  της  Αγιογραφίας   στοιχείων ψηφιδωτού και χαρακτικής.

Το    1985, κατά  το διάστημα της εξάμηνης άδειας του  Καθηγητού  κ.Ιωάννου  Φουντούλη , δίδαξα το μάθημα της Ομιλητικής  στους  φοιτητές του στ΄ εξαμήνου. Το  ίδιο  έγινε και  το ακαδ. έτος 1993-1994 κατά το  εξάμηνο της αναρρωτικής αδείας του  Καθηγητού  ΙΩ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ , του οποίου  υπήρξα μαθητής και επιστημονικός συνεργάτης  επί μία δεκαπενταετία,  στο  ΑΠΘ.

Κατά τα έτη  1994-1997 , μετά τη συνταξιοδότηση  του καθηγητού  κ.Ι.Φουντούλη, με απόφαση του Τομέα και του Τμήματος  Ποιμαντικής , μου  ανετέθη το μάθημα της Ομιλητικής ( χειμερινών κ  θερινών  εξαμήνων ) , στα οποία εδίδαξα  αμισθί.

Εργάστηκα ως επιστημονικός συνεργάτης  του  Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών  του  Α.Π.Θ   κατά τα έτη 1992 και 1993-94 , υπό την επιστημονική  εποπτεία του Καθηγητού π.Θεοδώρου  Ζήση .

Το   1988  κατέθεσα  ως μεταπτυχιακή εργασία  για το δίπλωμα ειδικεύσεως,το θέμα : « Αγιος  Αθανάσιος Χωρούδας, ο ναός και οι τοιχογραφίες του » και  παίρνω το μεταπτυχιακό  δίπλωμα με βαθμό άριστα, ενώ το  1995 καταθέτω ως θέμα  διδακτορικής διατριβής  « Η   Μεγάλη  Είσοδος  στην εικονογραφία » και  ορκίζομαι διδάκτωρ της Θεολογίας  το 1996.

Από  το 1997   υπηρέτησα ως   καθηγητής στη δευτεροβάθμια  εκπαίδευση  και  εκτός των  ετών  2004-2005   και 2006-2008 που υπηρέτησα στην οργανική μου θέση, ήμουν αποσπασμένος για μια δεκαετία στην Ανωτάτη  Εκκλησιαστική   Ακαδημία  Θεσσαλονίκης, όπου  δίδαξα  τα  μαθήματα   :  Τυπικό –τελετουργική, Ιερές  ακολουθίες, Ιστορία Χριστιανικής Λατρείας, Ομιλητική, Πρακτικές ασκήσεις  ομιλητικής, Ερμηνεία λειτουργικών κειμένων , Αρχαιολογία , Χριστιανική τέχνη.

Δίδαξα επίσης στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου στην Αλβανία και στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου έδωσα 2 διαλέξεις. Επίσης έκανα μια σειρά μαθημάτων στους κληρικούς της Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής για θέματα Λειτουργικής και Ομιλητικής. Μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνέταξα το πρόγραμμα ΔΙΑ-ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ με θέμα ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ στο οποίο και διδάσκω, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ΔΙΑ-ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ.

Κατά  το έτος  2008  το τμήμα Ποιμαντικής και  Κοινωνικής Θεολογίας του  Α.Π.Θ   με εξέλεξε  ομόφωνα   Λέκτορα  στο γνωστικό αντικείμενο της Ομιλητικής και Αισθητικής της Λατρείας όπου και υπηρετώ ως σήμερα. Το 2013 εκλέχτηκα παμψηφεί επίκουρος καθηγητής και το 2019 εκλέχτηκα επίσης παμψηφεί ση βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκω τα προπτυχιακά μαθήματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, ΟΜΙΛΗΤΙΚΗ και ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ.  Διδάσκω επίσης στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΟΡΘΟΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, στο διατμηματικό πρόγραμμα ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ καθώς και στο διατμηματικό πρόγραμμα του ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Επίσης είμαι ο υπεύθυνος Καθηγητής των ΔΙΑ-ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ προγραμμάτων για τα αντικείμενα της ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ και του ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 -Συνεργάτης  επι  35 ετία  της Ι.Μητροπόλεως  Λαγκαδά  στο πνευματικό  έργο  νεότητος.

-Συνεργάτης του  ραδιοφωνικού  σταθμού  Λαγκαδά.

-Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  του ραδιοφωνικού  σταθμού  ΄΄Ορθόδοξη Παρουσία΄΄  της Ι.Μ Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης και παραγωγός εκπομπών.

-Συνεργάτης του  Ραδιοφωνικού σταθμού λόγου κ τέχνης του  Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης.( 1990-1991)

-Μέλος του Δ.Σ του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης.

-Εκδότης και Διευθυντής συντάξεως των  τοπικών εφημερίδων του Λαγκαδά  ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ  και   ΜΥΓΔΟΝΙΑ.

-Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Οργανισμού Λαγκαδά  η  ΜΥΓΔΟΝΙΑ

-Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

-Διευθυντής εκδόσεως του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ΄΄ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ΄΄

-Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά.

-Εισηγητής επί θεμάτων συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων και έργων τέχνης στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης.

-Υπεύθυνος διοργανώσεως των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης των Κληρικών της Ι.Μητροπόλεως Λαγκαδά.

-Υπεύθυνος διοργανώσεως των Συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ασχολούμαι  επαγγελματικά με  την αγιογραφία , τη ζωγραφική , το ψηφιδωτό και τη χαρακτική. Έχω  αγιογραφήσει  3  ναούς στην  επαρχία  Λαγκαδά  και το 2007   τελείωσα την αγιογράφιση του  ναού  του Ευαγγελισμού  στη  BRAZIL  , πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Έχω  κάνει 7 ατομικές εκθέσεις  σε  Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά , Δράμα  και έχω λάβει μέρος σε   20  ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και μία  στον Καναδά. Έργα  μου βρίσκονται  σε πολλούς ναούς της Ελλάδος και του εξωτερικού ( Βέλγιο, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία)

Έχω  δώσει αρκετές διαλέξεις  στην ιδιαίτερη πατρίδα μου , αλλά  και στη Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δράμα, Βέροια, Κιλκίς, στην Κύπρο, σε σχολές κατηχητών  και σχολές γονέων και σε ιερατικές συνάξεις Ιερών Μητροπόλεων, Λαγκαδά, Κιλκισίου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Δίδαξα ζωγραφική  στα Κέντρα επαγγελματικής κατάρτησης (ΚΕΚ) της  Ι.Μ.Θεσσαλανίκης ,στη σχολή ζωγραφικής της Ι.Μ.Λαγκαδά   και στο Δήμο Λαγκαδά.

Υπηρέτησα επί μία τριετία , στην ιδιωτική εκπαίδευση , στις  Σχολές ΠΑΣΤΕΡ  της Θεσσαλονίκης .

Είμαι   παντρεμένος   με τη Νηπιαγωγό   Ευαγγελία Καραγκούνη  και έχουμε  τέσσερα   (4)  παιδιά.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΕΡΓΟ

1.Μετέχω ανελλιπώς στα συλλογικά διοικητικά όργανα του Τομέα Λατρείας Αρχαιολογίας και Τέχνης καθώς και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

2.Συμμετείχα σε επιτροπές κατάρτισης του προγράμματος σπουδών των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών  μαθημάτων.

3.Συμμετείχα σε επιτροπή κατάρτισης προγράμματος εξεταστικών περιόδων του Τμήματος.

4.Συμμετέχω επίσης στην επιτροπή των κατατακτηρίων εξετάσεων του Τμήματος για τα μαθήματα του Τομέα.

5.Είμαι μέλος της Καλλιτεχνικής επιτροπής της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής

6.Διευθύνω το εργαστήριο Αγιογραφίας της Σχολής ,όπου διδάσκω το επιλεγόμενο μάθημα της Αγιογραφίας.

EPEYNHTIKH ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  1. Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Τομέα Λατρείας Αρχαιολογίας & Τέχνης του Τμήματος Ποιμαντικής με θέμα : Έρευνα και αποδελτίωση λειτουργικής βιβλιογραφίας.( Υπεύθυνος ο καθηγητής Ιω.Φουντούλης)
  2. Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Κ.Β.Ε με θέμα: Μοναστήρια της Μακεδονίας

(Υπεύθυνος ο καθηγητής π.Θεόδωρος Ζήσης).

EPEYNHTIKA ENΔIAΦEPONTA

Ιστορία της Λατρείας, αισθητική της Λατρείας και των Λειτουργικών Τεχνών, αισθητική του λόγου-Ομιλητική και έρευνα στη σύγχρονη αγιογραφία. Επίσης ασχολούμαι με την λαογραφία της Επαρχίας Λαγκαδά, με φωτογραφικές και μουσικές καταγραφές και εκθέσεις λαογραφικού υλικού καθώς και εκδόσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος.

ΔIΔAKTIKH – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ EMΠEIPIA

2009-Σήμερα: Διδάσκω Αισθητική της Λατρείας-Ομιλητική στο Tμήμα Ποιμαν­τικής και Kοινω­νικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης Ομιλητική και αισθητική της Λατρείας διδάσκω στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος .

-2009-Σήμερα: Διδάσκω 1)Ζητήματα αισθητικής & 2) Αγιογραφία, ως μαθήματα  ελεύ­θε­ρης επιλογής στο ίδιο Tμήμα

-1985-1996 δίδαξα με ανάθεση του τομέα και του Τμήματος ,το μάθημα της Ομιλητικής.

-1984-1987 δίδαξα στην Ιδιωτική εκπαίδευση.

-2004-05 & 2006-07  Έχω διδάξει στη Δημόσια Β΄βάθμια εκπαίδευση ,

-1997-2003 ως το 2007- 2009 στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Aκαδημία Θεσσαλονίκης.

-2012 και 2013 στην Θεολογική Ακαδημία του Δυραχίου στην Αλβανία, διδάσκω ως άμισθος επισκέπτης Καθηγητής, Λειτουργική και Ομιλητική.

– Εποπτεία σε 20 μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι παρακολουθούν τα μαθήματά μου και 15 εκπονούν την μεταπτυχιακή τους εργασία.

– Μετέχω σε επιτροπές κρίσεων μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών του γνωστικού μου αντικειμένου.

– Υπό την επίβλεψή μου έχουν πάρει διδακτορικό 5 διδάκτορες και 10 μεταπτυχιακοί, καθώς και 2 μεταδιδάκτορες.

– Μαζί με τους άλλους συναδέλφους του Τομέα, μετέχω στην εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών κάθε Πέμπτη στο Ναό της Σχολής και είμαι υπεύθυνος για την άσκηση και καθοδήγηση των φοιτητών στο κήρυγμα.

ΠPOΣΘETEΣ ΣYNEPΓAΣIEΣ ME ΦOPEIΣ KAI EΠIΣTHMONEΣ ΣTHN EΛΛAΔA KAI ΣTO EΞΩTEPIKO

-Έχω συνεργαστεί με την 10η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε ερευνητικό πρόγραμμα του Καθηγητή κ.Ευθυμίου Τσιγαρίδα.( Ι.Μονή Βατοπεδίου)

-Συνεργάζομαι με την Ακαδημία Φιλοσοφικών και Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής  & Ρεντίνης και είμαι υπεύθυνος για τα σεμινάρια δια βίου εκπαίδευσης  κληρικών.

-Συνεργάζομαι με την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά στην καταγραφή των βυζαντινών -μεταβυζαντινών εικόνων της επαρχίας Λαγκαδά, και στην συντήρηση και ανάδειξή τους.

-Έχω συμβάλλει στην οργάνωση και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου Λαγκαδά

-Επιμελήθηκα τη μόνιμη έκθεση παλαιτύπων βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

-Οργάνωσα και διευθύνω το Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά.

και οργάνωσα την ΠΙΝΚΟΘΗΚΗ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

ΔHMOΣIEYMATA

Έχω δημοσιεύσει συνολικά 12 μονογραφίες, 30 μελέτες και δεκάδες άρθρα. Έχω επίσης συνεργαστεί στο έργο “Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια” για τη συγγραφή 15 λημμάτων. Ακόμη έχω δημοσιεύσει 10 βιβλία με ιστορικό και Λαογραφικό περιεχόμενο που αφορούν στην πόλη του Λαγκαδά, καθώς και μία σειρά διηγημάτων και μία ποιητική συλλογή. Επίσης η ενασχόλησή μου με την δημοσιογραφία στον ηλεκτρονικό τύπο έδωσε περί τα 400 άρθρα γενικού ενδιαφέροντος.

Aκολουθεί  κατάλογος δημοσιευμάτων:

Μονογραφίες:

-Άγιος Αθανάσιος Χωρούδας, ο Ναός και οι τοιχογραφίες του. Θεσσαλονίκη 1987 ( μεταπτυχιακή διατριβή)

-Η Μεγάλη είσοδος στην εικονογραφία. Θεσσαλονίκη 1997 ( διδακτορική διατριβή)

– Η  γονυκλισία, Θεσσαλονίκη 2009,

-Η των θείων ευκοσμία και τάξις, Θεσσαλονίκη 2008, εκδ. Μυγδονία

-Το μυστήριο και η διακονία του λόγου.  Θεσσαλονίκη 2010(διδακτικό βοήθημα για το μάθημα της Ομιλητικής ε΄και στ΄εξαμήνων).

-Ευτάκτως και ομοτίμως. Ζητήματα αισθητικής της Θείας Λατρείας. Θεσσαλονίκη 2013.

– Η Αγία Μεγαλομάρτυς Κυράννα. Αγιολογική, υμνογραφική και εικαστική προσέγγιση. Θεσσαλονίκη 2013.

-Νικηφόρου Θεοτόκη, Λόγοι εις την Αγίαν και μεγάλην Τεσσαρακοστήν.

Εισαγωγή -σχόλια Τρύφωνος Τσομπάνη.

  • Μετά αιδούς και ευλαβείας. Εκδ.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ θεσσαλονίκη 2021
  • Εικονοφυλάκιο Ι.Μητροπόλεως Σμύρνης. Θεσσαλονίκη 2022
  • Περί της ιεράς τάξεως της ταφής. Εικαστικές μαρτυρίες περί του τυπικού. Θεσσαλονίκη 2022
  • Τα Λαογραφικά του Λαγκαδά. Λατρευτικά και λαογραφικά προσόμοια.Θεσσαλονίκη 2022

Mελέτες :

Το μυστήριο και η διακονία του λόγου, θεσσαλονίκη 1997

-Λαγκαδάς, πολιτιστική δραστηριότητα 1892-2000, Λαγκαδάς 2004

-Μορφές της ιστορίας του Λαγκαδά, Λαγκαδάς 2006

-Ο Λαγκαδάς εν λίθοις και μετάλλοις φθεγγομένοις, Λαγκαδάς 2008

-Η εικόνα μέσα από την υμνολογία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, (περ.ΓΡΗΓΗΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, τ.784, 2000, σ.35-49)

-Πολυόματες παραστάσεις στη βυζαντινή ζωγραφική. (Ε.ΕΘ.Σ.Θ., Τμ.Ποιμαντικής, τ.1, 1990 σ.383-415)

-Το μυστήριο του κεκλασμένου λόγου, (περ. ΓΡΗΓΗΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, 774,2000, σ. 51-62)

-Γερμανός Αναστασιάδης ως ιερουργός του λόγου, (ΓΡΗΓΗΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, τ.783, 2000, σ.34-48

-Παράδοση και ανανέωση, η μαρτυρία της τέχνης, (περ.Θεοδρομία, Το μεγαλείο της θείας λατρείας, τ1-3, 2002 σ.209-235

-Λόγος εν αήχω φωνή, Θεσσαλονίκη 2008, στον τόμο ΓΗΘΟΣΥΝΟΝ ΣΕΒΑΣΜΑ, τόμος αφιερωματικός στον Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, εκδ.Αφοι Κυριακίδη 2013 ,σ.1985-2000.

-Κραταιά ως θάνατος αγάπη, Λαγκαδάς 2005.

-Εικαστικοί στοχασμοί, παρουσίαση της εικονογραφήσεως του Ιερού Ναού αγίων Αναργύρων Βεροίας, Θεσσαλονίκη, 2007 και ανατύπωση 2013.

-Χειρόγραφος ακολουθία της αγίας νεομάρτυρος Κυράννης , στον τόμο: ΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΤΟΙΣ  ΕΘΝΕΣΙ, χαριστήριος τόμος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Θεσσαλονίκη 2011, σ. 887-903.

-Ασματική ακολουθία του εσπερινού, επι τη ευρέσει των ιερών λειψάνων της αγίας νεομάρτυρος Κυράννης , Λαγκαδάς 2013.

-Ο άγιος Αθανάσιος Χωρούδας, αισθητική θεώρηση των τοιχογραφιών, Θεσσαλονίκη 2009.

-Η προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, Ασματική ακολουθία,στον τόμο Αρχεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο μάρτυρας της πίστεως, Λευκωσία-Κύπρος 2012

-Η εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου, του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Χωρούδας, Λαγκαδάς 2013.

-«Του Δείπνου σου του μυστικού», δύο εικόνες λειτουργικού ενδιαφέροντος, Λαγκαδάς 2013.

 άγιος Αθανάσιος Χωρούδας, περ. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τ.99(1990) σ.196-201

-Η βυζαντινή τέχνη στα Βαλκάνια, ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τ. 114,(1992) σ.10-11

-Το Μακεδονικό ζήτημα στη βυζαντινή τέχνη, περ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Ι.Μ.Σερρών &Νιγρίτης, τευχ.34-35(1993), σ.152-177

-“Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη” όπ.π ,τευχ. 40(1994) σ.10-11

-Ο μεταβυζαντινός ναός του αγίου Αθανασίου Χωρούδας, περιοδ. ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ , Λαγκαδάς 2010, τ.2.σ22-23

-Ο ναός αγίου Γεωργίου Καβαλαρίου-Λαγκαδά, περ.ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ,  τ.2, σ.20

-Η εικόνα του Ευαγγελισμού, περ. ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, Ι.Μ.Λαγκαδά, τ.3,2011, σ.11

-Η Θεοτόκος στη βυζαντινή τέχνη, περ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, Αμόχωστος-Κύπρος, 2010, τ.8,σ.47-51

-Στον Αϊ-Θανάση της Χωρούδας, Παπαδιαμαντικές εμπειρίες με το ύφος του κυρ-Αλέξανδρου, περ. ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, Ι.Μ.Λαγκαδά, τ.5, 2011,σ.8-9

-Αισθητική της θείας Λατρείας, περ.ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ, τ.8, 2010, σ.5-8

-Πανομοιότυπος έκδοσις της ακολουθίας της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυράννης, ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ , αφιερωματικό τεύχος 2011.σ.45-47

-Θεσσαλονίκης εγκώμιον, περ. ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, Ι.Μ.Λαγκαδά, τ.9, 2012 σ.20

-Ο λόγος της σιωπής, περ. ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, Ι.Μ.Λαγκαδά, τ.10, 2013, σ.21

-Η διαχρονικότητα της Ελληνικής τέχνης και η τέχνη της Ορθόδοξης Ανατολής,  περ. ΕΡΩ, Τ.12, 2013, Σ.176-180.

-ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΟΥ, Λαγκαδάς 2022,  χρονογραφήματα.

Και άλλα…

-ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΡΥΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Λήμματα σε Εγκυκλοπαιδείες –Λεξικά:

 15 λήμματα στην “ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. Βλ. τ.Α΄, λήμματα: Αγιασματινός,Αγιαστούρα,Αγιοβασιλειάτικος,Αγιοβασίλης,Αγιοβασιλίτσα,Αγιομνή-σιο,Αγιοζούμι,Αγιωτικά,Αγιολούλουδα,Άκλαυτος,Άγκυρα,Αήρ,Αγιοκωνσταντινάτο,Αγιοβασιλόπιττα, Άγια-ιερά σκεύη.

Κείμενα εκλαϊκευτικού χαρακτήρα:

400 Άρθρα και χρονογραφήματα σε τοπικές εφημερίδες, ” ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ”,  “ΜΥΓΔΟΝΙΑ”, ” ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ” και στον ηλεκτρονικό τοπικό τύπο της επαρχίας Λαγκαδά,με θέματα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. ( lagadas.net & lagadas24).

ΣYMMETOXH ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣE ΣYNEΔPIA – ΔIAΛEΞEIΣ

Έχει συμμετάσχει με εισήγηση σε 15 Συνέδρια ή Συμπόσια στην Eλλάδα και στο Eξωτερικό και έχει δώσει 15 Διαλέξεις σ΄αυτά.

 Ημερίδα Ι.Μητροπόλεως Βερροίας, 27/6/2004,

Εισήγηση: Εικαστικοί και αισθητικοί στοχασμοί για την αγιογράφιση του Ι.Ναού αγ. Αναργύρων Βέρροιας

–  Ημερίδα Δήμου Λαγκαδά και Δήμου Σαντάσκι-Βουλγαρίας ( 21/9/09)

Εισήγηση: Σκέψεις και προτάσεις για τον πολιτισμό και τη διαβαλκανική

συνεργασία

– Συνέδριο Αγιορειτικής Εστίας και Θεολογικής Σχολής Οκτώβριος 2009.

Εισήγηση: Αισθήσεις και αισθητική κατά τον Αγ.Νικόδημο τον Αγιορείτη

– Συμπόσιο Αγιογραφίας των Θεολογικών Σχολών. (Θεσσαλονίκη 2009)

Ανακοίνωση Τοίχου με  θέμα την εικόνα του αγ.Νέστορος.

Εισήγηση: Οι ζωγράφοι και τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης.

– Ημερίδα των Πολιτιστικών Φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης, Λαγκαδάς 2010

Εισήγηση: Το νερό στην ελληνορθόδοξη παράδοση και τη λαογραφία

– Συνέδριο Μονής Μαχαιρά και Πανεπιστημίου Κύπρου- Λεμεσός 22-24 /1/2010

Εισήγηση:Η προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων ασματική ακολουθία . βλ. στον τόμο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ο μάρτυρας της πίστεως και της πατρίδος, έκδ. Ι.Β.Σ.Μονής Μαχαιρά. Λευκωσία –Κύπρος 2012, σ.σ 359-372

2 εισηγήσεις στο Ανοιχτό-Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Λαγκαδά Οκτώβριος      2009 και Μάρτιος του 2010

Θέμα:1ον –     Ο Λαγκαδάς μέσα στην ιστορία

2ον – Η εκκλησία και ο κόσμος σήμερα.

-Εισήγηση  με την ευκαιρία της Απελευθέρωσης του Λαγκαδά , εκδήλωση του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Θέμα: “ Λαγκαδάς 27 Οκτωβρίου 1912 και 1944.” Οκτώβριος 2011

-Ημερίδα « εις τιμήν και μνήμην της αγίας νεομάρτυρος Κυράννης, 260 έτη από του μαρτυρίου της» ,

Εισήγηση: Χειρόγραφος ακολουθία της αγίας Κυράννης. Λαγκαδάς 2011

-Εόρτιες εκδηλώσεις για τα 260 έτη από του μαρτυρίου της αγ.Κυράννης,

Εισήγηση: «Η πανομοιότυπος έκδοσις της χειρογράφου ακολουθίας της αγ.Κυράννης»

-Ημερίδα «εις τιμήν και μνήμην της αγ.Κυράννης» ,

Εισήγηση : Η αγ.Κυράννα στην εικονογραφία- αισθητικές παρατηρήσεις. Φεβρουάριος 2012.

-Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα Λειτουργικές τέχνες.

Εισήγηση: Το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού-εικονογραφικοί κύκλοι.

Πάτρα, Σεπτέμβριος 2012.

Συνέδριο, της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, « εις τιμήν και μνήμην των νεομαρτύρων Κυράννης και Ακυλίνης»

Εισήγηση: Αυξεντίου αρχιμανδρίτου Λαυριώτου, Παρακλητικός κανών εις την αγίαν μεγαλομάρτυρα Κυράνναν. Φεβρουάριος 2013.

Ημερίδα Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης,

Εις τιμήν και μνήμην των αγιοτάτων επισκόπων Λητής και Ρεντίνης Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου.

Εισήγηση: Ακάκιος ,ο αγιότατος επίσκοπος Λητής και Ρεντίνης, (31 Μαρτίου 2013).

Eισηγήθηκα επίσης: στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης τα παρακάτω θέματα:

Α. Λειτουργική αγωγή της Οικογένειας.(2-2-11)

Β. 10 τρόποι για να καταστρέψετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας.(5-3-12)

Γ. Παλεύοντας με τα κύματα του γάμου.(4-3-13)

-Στις ενοριακές συνάξεις προβληματισμού των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου Συκεών και Αγίου Γεωργίου Κορδελιού, θέματα σχετικά με τη λειτουργική αγωγή της ενορίας και σχέσεις οικογένειας και ενορίας, αντίστοιχα.( 4 Απριλίου -3 Μαϊου 2011)

-Στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, ανέπτυξα το θέμα : Τα μυστήρια της Εκκλησίας και ο Άγιος Γρηρόριος ο Παλαμάς.( Β΄.Κυριακή των Νηστειών 2005)

– Χριστιανική Φοιτητική Ένωση Θεσσαλονίκης, ανέπτυξα το θέμα:Λειτουργικές πρασψαύσεις( Μάρτιος 1989)

-Στα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το θέμα: Κατήχηση και ενορία ( Φεβρουάριος 1999)

ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

Εισηγήθηκα τα κάτωθι θέματα:

Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, το θέμα : Το μυστήριο του Λόγου, (Μάιος 1998)

Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, το Θέμα:1ον: Η αισθητική της Θείας Λατρείας ( Απρίλιος 2011)

2ον: Η διακονία του λόγου σήμερα. (Φεβρουάριος 2013)

-Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου Θέμα 1ον: Η τέχνη της Λατρείας ή η λατρεία της τέχνης;

2ον: Ζητήματα και προβλήματα του κηρύγματος.

Στην ενοριακή σύναξη Ευκαρπίας Κιλκίς 2 ομιλίες με θέματα: α)Πορεία προς τη Βηθλεέμ και β) Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα.

-Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.Θέμα: Ζητήματα αισθητικής της θείας Λατρείας.

  • Σεμινάρια ΔΙΑ-ΒΙΟΥ μάθησης στις Ιερές Μητροπόλεις, Λαγκαδά, Κίτρους, και Θηβών.
  • Σεμινάρια για τους κληρικούς της Ι.Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής