Trifontsompanis-lagadas.gr

Σήριαλ Λουτρών συνέχεια ….

Σήριαλ Λουτρών συνέχεια ….

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα Λουτρά και την αδυναμία να πληρώσουν το προσωπικό τους, εδώ και μήνες, θα περίμενε κανείς μια σοβαρή απάντηση από την Διοίκηση και όχι τις ξεπερασμένες απειλές για δικαστήρια και άλλα παρόμοια, γιατί θα έπρεπε να ξέρουν ότι στο σπίτι μιας επιχείρησης που οι εισαγγελείς κάνουν παρέλαση, δεν μιλούν για δικαστήρια , όπως και στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί!!!

Έτσι ,μπορούν να μιλάνε μόνο όσοι δεν ξέρουν και δεν έζησαν τα Λουτρά όπως εμείς, στις μέρες δόξας τους, που οι κύριοι της διοίκησης αγνοούν πραγματικά!!!

Στα πλαίσια αυτής της αγωνίας μας κάναμε και προτάσεις και εκφράσαμε την ελπίδα συνεργασίας σε μια σοβαρή βάση. Οι προτάσεις του ενεργού δημότη για τα λουτρά κέντρισαν το ενδιαφέρον άλλων Δήμων , αλλά όχι των δικών μας Δημάρχων!!!!

Στις 21/05/2016 ανακοινώσαμε τις προτάσεις μας για τα Λουτρά και την επιθυμία να στηρίξουμε κάθε υγιή προσπάθεια. Δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ γιατί οι τότε διοικούντες τα ήξεραν ΌΛΑ, όπως και οι σημερινοί, που βαδίζουν χωρίς σχέδιο και όραμα για τον τόπο.

Το παρακάτω σχόλιο είναι από εφημερίδα του Δήμου ΒΟΛΒΗΣ : «Σε κάποιους άλλους δήμους υπάρχει αντιπολίτευση και μάλιστα κάνουν και προτάσεις. Ο συνδυασμός λοιπόν “ενεργός δημότης” του δήμου Λαγκαδά κάνει προτάσεις στο ΔΣ των λουτρών Λαγκαδά. Μερικές απ αυτές μπορούν να εφαρμοστούν και στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας».

Αναλυτικά προτείνουν τα παρακάτω:

1. Σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας με τεχνοοικονομικά στοιχεία και αμέσως σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) προκειμένου να δοθεί έκταση για νέα μονάδα και ανακαίνιση των ιστορικών εγκαταστάσεων από τον επενδυτή ή άλλη πιο προσφέρουσα λύση που θα υποδειχθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας.

2. Άμεσα να τελειώσετε την εκκρεμότητα της αναγνώρισης των πηγών, πρόσφατα αναγνωρίστηκαν άλλες 22 πηγές, πότε θα τελειώσει αυτή η διαδικασία επιτέλους; (Τα λουτρά Νέας Απολλωνίας είναι αναγνωρισμένα)

3. Λειτουργία του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου με υπενοικίαση σε ιδιώτες, ακόμα και του καφε-μπαρ της πισίνας και για τις βραδινές ώρες μετατρέποντάς το σε πιάνο-μπαρ

4. Λειτουργία του ξενοδοχείου. Ολοκλήρωση του ημιτελή ορόφου μαζί με την είσοδο και τα απαράδεκτα σημερινά γραφεία του ισογείου. Θα απαιτηθεί ένα κόστος περίπου 80 χιλιάδων ευρώ. Όπως είπαμε και στο Δ.Σ. μπορούμε να βοηθήσουμε (δωρεάν προμελέτη) που στην πορεία μας το αρνηθήκατε. (Το ξενοδοχείο στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας λειτουργεί κανονικά όλο το χρόνο)

5. Ασχοληθείτε επιτέλους με την αισθητική του χώρου, που δεν χρειάζονται κεφάλαια να κρατάς το χώρο καθαρό και να βάλεις λίγο χρώμα στους κήπους!

6. Οργανώστε στην επιχείρηση μια μικρή τεχνική υπηρεσία, που να μπορεί να χτίζει, να βάφει, να διορθώνει, να κατασκευάζει, να συντηρεί τα πάντα.

7. Οι προσλήψεις προσωπικού θα πρέπει να γίνονται με κριτήρια αξιολόγησης και επάρκειας για μια τουριστική επιχείρηση όπως είναι τα Λουτρά, με απαραίτητο προσόν την γλωσσομάθεια, την ευγένεια και την όρεξη για δουλειά.

8. Το προσωπικό να φορά ειδική στολή με το λογότυπο ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ,ας είναι και με διαφήμιση κάποιας τοπικής επιχείρησης

9. Η δημιουργία χώρου spa σε μια λουτρόπολη θεωρείται αυτονόητη, όπως και η δημιουργία 1-2 χώρων εισπνεοθεραπείας στους χώρους των λουτήρων που τώρα δεν λειτουργούν.

10. Αξιοποιείστε τον τεράστιο χώρο των 680 στρεμμάτων, με χαμηλό κόστος ενοικίασης σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον ιατρικό τουρισμό, στη λουτροθεραπεία, σε μορφές άθλησης για ΑΜΕΑ και άλλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων ή ήπιων μορφών διασκέδασης, ακόμα και για καταστήματα λαϊκής τέχνης ή μικρούς ξενώνες φιλοξενίας. Παραχωρείστε χώρους για βιολογικές καλλιέργειες κυρίως αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε νέους αγρότες.

11. Ο τομέας της λουτροθεραπείας αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή για τα Λουτρά, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δεν φτάνει για να καλυφθούν τα τραγικά οικονομικά κενά. Χρειάζεται μια συνεχής ευελιξία κινήσεων για την συγκράτηση των επισκεπτών και οικονομικών εισροών, με απαραίτητες αυξομειώσεις των τιμών.

12. Προωθείστε την ιδέα του θερμαλισμού με διαφήμιση, προωθείστε την ιδέα του χώρου των εκδρομών αναψυχής σε ΚΑΠΗ και Συλλόγους του Δήμου μας, τη δυνατότητα ένταξης σε Ευρωπαϊκά προγράμματα θερμαλιστικού τουρισμού

13. Δημιουργείστε έναν χώρο όπου να προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα, δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά και καλά επώνυμα αγροτικά προϊόντα στο Δήμο μας.

14. Να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του νερού των Λουτρών για καλλιέργειες στην περιοχή γύρω από τα Λουτρά, δηλ. να πουλιέται σε όσους θέλουν να κάνουν ειδικές καλλιέργειες. (άλλωστε σύμφωνα με τους ειδικούς η επιχείρηση χρησιμοποιεί μόνο το 15%

15. Να διερευνηθεί η δυνατότητα αν αυτοί που ζημίωσαν την επιχείρηση με την κακοδιαχείρισή τους, μπορούν να επιστρέψουν πίσω μέρος των χρημάτων που χάθηκαν με ευθύνη τους, για να απαλλαγούν (σύμφωνα με τον νόμο) και από τις ποινικές τους ευθύνες.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι σίγουρα μια μορφή στήριξης της επιχείρησης, αλλά παρά τα όσα έχουμε υποδείξει ως τώρα ότι είναι αναγκαίο ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας, δεν το κάνατε ως τώρα με αποτέλεσμα η εποπτεύουσα αρχή να μην εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δυστυχώς ως τώρα έγιναν τουλάχιστον 6 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Η αύξηση πρέπει να γίνει με την λογική της επένδυσης και όχι της αποπληρωμής χρεών. Διερευνήστε τη δυνατότητα της μετατροπής της επιχείρησης σε πολυμετοχική ώστε να αναζητηθούν και άλλοι μέτοχοι -επενδυτές. Η αναζήτηση κεφαλαίων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρέπει να συνδυαστεί με έξυπνες δράσεις όπως π.χ: 1) δημιουργία χώρων άθλησης για ΑΜΕΑ, 2) οργάνωση τμημάτων λουτροθεραπείας μέσω προγραμμάτων ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, 3) δημιουργία εργαστηρίων εκπαίδευσης φυσικοθεραπευτών για τα ΙΕΚ Λαγκαδά, 4) δυνατότητα ενός προπονητικού κέντρου για αθλητικές ομάδες, 5) δυνατότητα χρήσης της μεγάλης αίθουσας ως χώρου συνεδρίων, 6) πρόσκληση των σχολικών μονάδων του Νομού να οργανώνουν στα Λουτρά όχι μόνο εκδρομές αλλά και τι σχολικές τους ημερίδες και εκδηλώσεις.

Έτσι μπορούν να επιβιώσουν πολλές επιχειρήσεις παράλληλα με τα Λουτρά, όχι μόνο στο Λαγκαδά αλλά και στα γύρω χωριά.

Από το 2016, τα μισά να έκαναν από τις προτάσεις μας, κάτι θα άλλαζε στα Λουτρά!!!

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Αν. Καθηγητής ΑΠΘ