Trifontsompanis-lagadas.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

1 –Αξιοποίηση της Δημοτικής γης .( αντιπαροχή γης σε φορείς ή ιδιώτες που μπορούν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν υποδομές ανάπτυξης στο Λαγκαδά , για παράδειγμα, μια πρότυπη οικιστική πρόταση (π.χ παραχωρούμε σε έναν εργολάβο 10 στρέμματα και συμφωνούμε να κατασκευάσει 20 μαιζονέτες παραδοσιακού μακεδονικού στύλ που θα αντιγράφουν παλιά λαγκαδιανά σπίτια-υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη Ρουμανία και είναι πανέμορφο-, οι 10 θα ανήκουν στον Δήμο Λαγκαδά και οι δέκα στον κατασκευαστή), ή ένα εκθεσιακό κέντρο ή έναν χώρο επαγγελματικής στέγης- πολυκατάστημα, που θα ενοικιάζονται καταστήματα σε ιδιώτες.

2 .-Αξιοποίηση των Λουτρών. Θερμαλισμός-(πολύ καλή διαφήμηση) , τουριστική ανάπτυξη με νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, έστω και Μπανκαλόους ( ακόμα και ξύλινες κατοικίες ή ψαροκαλύβες πλήρως επιπλωμένες εσωτερικά, ακόμα και δεντρόσπιτα ), μονάδα εμφιάλωσης νερού, ένταξη στο ΕΣΠΑ καθώς και αντιπαροχή σε ιδιώτη ή σε μια Τράπεζα για επένδυση. ( να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και προτάσεων).Θερινός κινηματογράφος , Παιδικές χαρές που να προσφέρουν όχι μόνο αναψυχή αλλά και γνώση. ( π.χ ψαροκαλύβες,και βάρκες, αντίγραφα από την λίμνη, όπου το παιδί θα πληροφορείται για τον λιμναίο οικισμό της Κορώνειας ,χώροι για πικ-νικ και υπαίθριες ψησταριές για τους εκδρομείς των Λουτρών).

3.-Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδου. Μπορούμε να ζητήσουμε από την Εφορεία Νεωτέρων μνημείων να αναγνωρίσει κάποια κτήρια ως διατηρητέα και να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης- αναστήλωσης, με επιδότηση.

Κατόπιν μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενοικίου σε ιδιώτες για επαγγαλματική –τουριστική εκματάλευση, συν τις άλλες υποδομές που θα μπορούμε να δημιουργήσουμε πχ ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, μουσείο φωτογραφικό, μια πινακοθήκη με έργα ζωγραφικής, πρατήριο βιολογικών προϊόντων των συλλόγων, ένα κτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ξενώνας αστέγων, ένας μικρός θερινός κινηματογράφος, ένα μικρό ανοιχτό θεατράκι κλπ., εστιατόρια, ουζερί.( πρίν απόν β΄παγκόσμιο πόλεμο η περιοχή του στρατοπέδου ήταν ο κατ΄εξοχήν χώρος αναψυχής των Λαγκαδιανών, με ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία κλπ).Κάποιο κτήριο μπορεί να διαμορφωθεί σε ξενώνα φιλοξενίας μαθητικών ομάδων που θα επισκέπτονται την επαρχία μας κατά τη διάρκεια των μαθητικών εκδρομών τους και με πολύ φθηνό τίμημα κατ’ άτομο.

4.-Αξιοποίηση των παραδοσιακών- διατηρητέων σπιτιών του Λαγκαδά΄

Μπορεί σε πρώτη φάση να πάρει ο Δήμος ένα τέτοιο σπίτι σε ανταλαγή με δημοτικό οικόπεδο και να το συντηρήσει μέσω των ειδικών προγραμμάτων, θα περισέψουν και λεφτά στον δημοτικό κορβανά .Μετά πιστεύω πως θα πεισθούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες για μια ανταλλαγή( το έκανε η Όσσα γιατί δεν μπορεί και ο Λαγκαδάς;)Μετά τα σπίτια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σαν χώροι πολιτισμού, είτε σαν επιχειρήσεις-ξενώνες φιλοξενίας ,για απαιτητικούς τουρίστες. Τα ίδια σπίτια μπορούν να αξιοποιηθούν ως καφέ-εστιατόρια κλπ.

5.-Πρόταση στο ΑΠΘ , στο τμήμα Γεωλογίας,( καθηγήτρια κ.Ευαγ.Τσουκαλά) να τους παραχωρήσουμε την έκταση που χρειάζονται για να δημιουργήσουν το μουσείο φυσικής ιστορίας και παλαιοντολογίας.

( θα πρότεινα κάποιο χώρο κοντά στον κόμβο του Δερβενίου, που είναι εύκολα προσβάσιμος σε πολλούς Νομούς και με την ελπίδα οτι κάποτε θα δημιουργηθεί το αρχαιολογικό πάρκο του Δερβενίου ή στο χώρο του Στρατοπέδου.

6.-Ανάθεση σε ειδικούς Γεωλόγους-Σπηλαιολόγους για να ερευνήσουν τα 2-3 σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι κρύβουν εκπλήξεις.

Επίσης να βρούμε τρόπο μεσω της Ε.Ε να χρηματοδοτήσουμε ανασκαφές στην περιοχή Τούμπα Περιβολακίου , και Λαγυνών,( οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1936 και σταμάτησαν λόγω του πολέμου), επίσης στον Ευαγγελισμό από τότε που βρέθηκε το καταπληκτικό εκείνο λιοντάρι κανένας δε νοιάστηκε να ερευνήσει ανασκαφικά την περιοχή. Στην περιοχή μεταξύ Γερακαρούς και Λαγκαδικίων ,βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα πολύ ενδιαφέροντα, θα έδινε ανάσα στην περιοχή μια ανάδειξη και αξιοποίησή τους. ( Τα τελευταία ευρύματα που τα ανακάλυψαν αρχαιοκάπηλοι, βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο στην Αθήνα, γιατί;) .Ας γίνει τουλάχιστον μια επαφή και διερεύνηση στην αρχαιολογική υπηρεσία και στο Πανεπιστήμιο, μήπως μπορούσε η περιοχή να ενταχθεί σε ανασκαφικά προγράμματα του Τμήματος Αρχαιολογίας.Η ανασκαφή της Ασσήρου παραμένει αναξιοποίητη αλλά και στα Λουτρά όπου υποτίθεται έχουμε ένα κτηριακό λουτρικό συγκρότημα του 6ου αιώνα, δεν έγινε καμιά προσπάθεια να ερευνηθεί η περιοχή.

Στο Πεντέμισι , έξω από τον Λαγκαδά, υπάρχει η τοποθεσία «ζεστά νερά», όπου τρέχει ζεστό νερό και είναι σκουπιδότοπος !!!!γιατί να μη διερευνηθεί ο χώρος για να αξιοποιηθεί;;;

7.- Αποπεράτωση του ΜΠΙΛΕΙΟΥ πολιτιστικού κέντρου για να αποκτήσει επιτέλους ο Λαγκαδάς έναν χώρο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών κέντρων. Ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ .( αυτό που απομένει είναι οι μαρμαροστρώσεις του 50% των χώρων και τα καθίσματα στο θέατρο). Μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα εστιατόριο ,για μπορεί το Κέντρο να φιλοξενεί δραστηριότητες συνεδριακού τύπου.

8.- Παραποτάμιες διαδρομές. Ο Λαγκαδάς και η ευρύτερη περιοχή, τώρα δε και ο Καλλικρατικός Δήμος, έχουν καταπληκτικές ομορφιές, άγνωστες στους πολλούς. Αυτές οι ομορφιές πρέπει να αναδειχτούν , να προβληθούν, να γίνουν επισκέψιμες στον κόσμο. Με κάποια περιποίηση των παραποτάμιων διαδρομών,( ποτάμια Κολχικού, Αναλήψεως, Δρακοντίου, Μπογδάνα, Μάρω), μπορούν να τοποθετηθούν κάποια ξύλινα παγκάκια και κάποια τραπέζια ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν εκδρομείς και περιπατητές. Μπορεί επίσης να στηριχθεί μια προσπάθεια δημιουργίας αγροτοτουριστικής μονάδας με άλογα, ζώα κλπ

9.- Έγινε πρόταση για αξιοποίηση του παλαιού Κονσερβοποιείου.

Μια πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η συντήρηση και διάσωση των παλαιών μηχανημάτων –αν υπάρχουν- και η συντήρηση του φουγάρου(χτίστηκε περί το 1954 από Ιταλούς τεχνίτες) .Θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα που υπάρχει ,για την διάσωση και ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών χώρων, και να λειτουργήσει ως βιομηχανικό μουσείο.. Με τα θέματα αυτά ασχολούνται ο κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο κ.Σταύρος Μπένος με κάποιους Μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που έχουν συστήσει. Ας μη ξεχνούμε ότι το Κονσερβοποιείο ΕΓΣΛ , είναι από τα πρώτα εργοστάσια της Ελλάδος.

10.Πράσινη ανάπτυξη, η λύση του ενεργειακού προβλήματος πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί από τις μικρές μας κοινωνίες. Κάθε νέο σχολείο ή δημοτικό κτήριο να συνδέεται με την γεωθερμία. Ή όλα τα σχολεία μπορούν να εγκαταστήσουν στις στέγες τους φωτοβολταϊκά , ώστε να μη εξαρτώνται από ακριβές μορφές ενέργειας,( πετρέλαιο) που και ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει.

Έτσι έχουν αυτονομία αλλά και οικονομία.

Σε επιλεγμένες περιοχές εκτός κατοικημένων περιοχών( στα γύρω βουνά ή προς τη Μάρω), μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες που μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά την οικονομία μας.

11. Ο ορεινός όγκος του Δήμου μας είναι ένας πραγματικός παράδεισος, όμως παραμένει άγνωστος και τελείως ανεκμετάλλευτος. Βερτίσκος, Χωρούδα, Σοχός, Όσσα, έχουν καταπληκτικές διαδρομές και πανέμορφα πέτρινα γεφύρια που καταρρέουν, μικρές τεχνητές λιμνούλες-για γεωργική χρήση- ομορφαίνουν το περιβάλλον και προσφέρονται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουριστικού ενδιαφέροντος. Για τον Σοχό υπήρχε έτοιμη μελέτη που έγινε από το Γυμνάσιο, το 2008, για δημιουργία Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Σοχού.

12. Λίμνη-Κορώνεια. Δεν πέθανε-κοιμάται!!!! Από μας εξαρτάται η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου σε πάρκο λιμναίου οικισμού,(κατά τα πρότυπα του Δισπηλιού –Καστοριάς) στο δε κτήριο του κωπηλατικού ομίλου(που είναι αρκετά μεγάλο) μπορεί να δημιουργηθεί, ένας χώρος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα σχολεία, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης των Λιμνών Βόλβης –Κορώνειας. Ακόμη-ακόμη και ένα γυμναστήριο με καφέ-μπαρ όπου θα προπονούνται πολίτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το κλειστό γυμναστήριο του ΕΡΜΗ.