Trifontsompanis-lagadas.gr

ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ο Λόγος

ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ο Λόγος

Διαβάζοντας τους πανηγυρισμούς και τις φωτογραφίες του κ.Δημάρχου για τον ερχομό του φυσικού αερίου στην πόλη μας και τη χαρά του για το γεγονός του έργου, έρχονται στο νου μου κάποιες αυθόρμητες σκέψεις, που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας. Κατ΄αρχήν δεν αντιλαμβάνομαι τη χαρά του, εγώ στη θέση του, μετά από 20 χρόνια στον Δήμο, (τα 11 δήμαρχος και τα 2 πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου), θα ήμουν πιο προσεκτικός στην έκφραση της χαράς, γιατί το έργο αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από 10 τουλάχιστον χρόνια όταν ο αγωγός του φυσικού αερίου σταματούσε κάπου έξω από τα Λαγυνά.Τότε παρά την όχληση που είχε από κάποιον υπεργολάβο, δεν ενδιαφέρθηκε για την σύνδεση με τον αγωγό. Τώρα το έργο θα είχε ολοκληρωθεί και όλη η πόλη θα είχε αέριο από δεκαετία .

-2ον. Το σημερινό έργο της διασποράς φυσικού αερίου σε όλη τη Μακεδονία σχεδόν, ξεκίνησε σαν έργο και πρωτοβουλία της Περιφέρειας θεσσαλονίκης και διαφημίστηκε αρκούντως από τον Περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα, ο οποίος διεκδικεί και την πατρότητα της δράσης! (υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα). Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης αυτής για περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ είναι 41.825.000 ευρώ εκ των οποίων τα 15.235.000 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν την Δημόσια δαπάνη.Η διάρκεια υλοποίησης της παρέμβασης υπολογίζεται σε πέντε έτη.

-3ον. Το έργο είναι αποτέλεσμα μιας ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, του γνωστού επιχειρηματία κ.Μπακούρα, ο οποίος κάνει τη δουλειά του και μάλιστα έξυπνα, αφού κατορθώνει μέσω του ΕΣΠΑ να εισπράξει τα κονδύλιά του, και να δεσμεύσει δημοτικό χώρο εντελώς δωρεάν για 30 χρόνια και χωρίς καμιά δέσμευση παροχής έστω μειωμένης τιμής σε δημοτικά κτήρια ή και σχολεία.0 κ.Καραγιάννης γιατί χαίρεται για λογαριασμό του κ.Μπακούρα;

-4ον. Δεν κατάλαβα ακόμη τον ενθουσιασμό του κ.Δημάρχου για το έργο, αφού οι δημότες θα πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι καίνε και θα χρηματοδοτούν την επιχείρηματικότητα του κ.Μπακούρα! Προς τι ή χαρά του, με τα δικά μας λεφτά; Μας παρέχει κάτι δωρεάν; Το ότι επέτρεψε στον κ.Μπακούρα να επιχειρήσει στον Λαγκαδά, θεωρείται άθλος;

5ον. Χαίρεται λέει ακόμη ο κ.Δήμαρχος για το γεγονός ότι θα συνδεθούν με το δίκτυο τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες της περιοχής μας. Αναρωτιέμαι πόσες βιοτεχνίες ή εργοστάσια μέτρησε ο Δήμαρχος στην περιοχή μας που παραμένουν ενεργά; Δεν κατάλαβε ότι η περιοχή μας σήμερα κατάντησε , λόγω κρίσης, ένα τοπίο σιωπής και νέκρας από άποψη ενεργούς επιχειρηματικής δραστηριότητας; Θα χαιρόμασταν όλοι μαζί αν το έργο γινόταν όταν η επιχειρηματικότητα έδινε ζωή και ψωμί στον τόπο μας.

Καλό είναι το φυσικό αέριο, και με φθηνότερη τιμή( για την οποία δεν δεσμεύτηκε ακόμα κανένας), και χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον, ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ,ΟΛΟΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ, αλλά έρχεται σε δύσκολη οικονομικά εποχή που θα δυσκολέψει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τους παλιούς καυστήρες με νέους για φυσικό αέριο, αν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιδοτηθεί η αλλαγή των καυστήρων, αφού εμπίπτει στον σχεδιασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης,γιατί πιστεύω θα δυσκολευτεί πολύς κόσμος να διαθέσει τα ανάλογα ποσά μέσα στο χειμώνα.Το γεγονός ότι το φυσ.αέριο θα διακτινωθεί σε όλη τη Μακεδονία, μπορεί νομίζουμε ο υπουργός Περιβάλλοντος ο κ.Φάμελος –βουλευτής β΄θεσσαλονίκης, να περάσει μια διάταξη νόμου για επιδότηση των καυστήρων, αφού πρόκειται για καθαρή ενέργεια.

Θα χαιρόταν καλύτερα όμως ο κ.Δήμαρχος και θα χαιρόμασταν κι εμείς όλοι μαζί του, αν κάποτε συνέχιζε το έργο του προκατόχου του δημάρχου κ.Βλ.Κωνσταντινίδη και αποκτούσε ο Λαγκαδάς το σύστημα τηλεθέρμανσης, που ξεκίνησε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τη συνεργασία του ΑΠΘ και της τότε Νομαρχίας και το κατέστρεψε η αδιαφορία και η ανεξήγητη καταστροφική μανία κάποιων ανθρώπων που διοίκησαν τον Δήμο και που κλήθηκαν κι όλας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για αυτή την καταστροφή!

Δεν μεμψιμοιρώ με το κείμενό μου, απλά θέλουμε να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους και αν είναι να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος» να τα αποδώσουμε δικαίως, όχι όμως με φανταστικές υποθέσεις επιτυχίας και μάλιστα της επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ.Μπακούρα!!!

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ