Trifontsompanis-lagadas.gr

Όταν τα σκουπίδια αποκτούν ιδεολογία!!!

Χρονογράφημα: του Τρύφωνα Τσομπάνη

Όταν τα σκουπίδια αποκτούν ιδεολογία!!!

Τώρα που κόπασε το πρόβλημα και υπάρχει μια απόσταση από τα πράγματα, ίσως μπορούμε πιο νηφάλια να δούμε το θέμα που προέκυψε πριν λίγο καιρό με το θέμα των σκουπιδιών και των υπαλλήλων καθαριότητας, όπου όλη η χώρα μετετράπη σε μια απέραντη χωματερή με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία όλων μας. Και γι αυτό βέβαια δεν ευθύνονται απόλυτα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την αποκομιδή, αλλά κατά βάσιν οι εκάστοτε κυβερνώντες που πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να δημιουργούν καταστάσεις ομηρείας των εργαζομένων, διότι βαδίζουν συνήθως χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση της λειτουργίας της διοικητικής μηχανής, αφού η πλειοψηφία κινείται ακόμα με τη παλαιοκομματική λογική του αν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη» όλα είναι απλά και μπορεί μια μέρα να ξυπνήσεις μόνιμος δημόσιος υπάλληλος,(το όνειρο του κάθε έλληνα) και τότε μπορείς να ξεκουραστείς!!! Είναι γνωστό άλλωστε το ανέκδοτο όπου μια μάννα λέει :«κουράστηκε το παιδί να μπεί στον Δήμο, αλλά τώρα που μπήκε θα ξεκουραστεί»!!!

Ο καθηγητής Δ.Σπινέλλης, ένας από τους πιο σοβαρούς και ειδικούς επιστήμονες πάνω στα θέματα της Διοικητικής επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εδώ και καιρό γράφει, αρθρογραφεί, υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε ακόμα και σήμερα που το σύμπαν έχει διαλυθεί να κινούμαστε με ρυθμούς του 1980, αγνοώντας το τι έχει υπογράψει η χώρα με τα 4 μνημόνιά της και τι δεσμεύσεις έχει έναντι των δανειστών. Είναι εύκολο ο κάθε «Μαυρογιαλούρος» να παίζει το παιχνίδι του και να κοροϊδεύει την ίδια την εκλογική του πελατεία, δηλαδή τους δικούς του ανθρώπους, και να τάζει λαγούς με πετραχήλια, αλλά αυτό είναι έλλειψη σοβαρότητας και ανικανότητας να αντιληφθούν την κατάσταση.Είναι κοινό μυστικό ότι οι συμβάσεις καθαριότητας αποτελούν την «κεκρόπορτα» για να διοριστούν στο Δημόσιο διοικητικοί υπάλληλοι που μερικοί δεν ξέρουν κατά πού πέφτει η υπηρεσία αποκομιδής των σκουπιδιών ή δεν πάτησαν το πόδι τους πάνω σε απορριμματοφόρο, ή άλλοι είναι ευαίσθητοι στις μυρωδιές! Το ίδιο και στις ΔΕΥΑ.Είναι γνωστά και τα ζούμε, τα βλέπουμε και μπορεί να γελάμε με τα χάλια αλλά είναι για κλάματα όποιος ασκεί με τέτοιο τρόπο αυτή την επικίνδυνη για τον τόπο πολιτική, μόνο και μόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη σύνταξη του αυτοδιοικητικού άρχοντα!!!(χαρά στη δόξα!) Αν θέλει κάποιος τέτοια δόξα, ας την επιδιώξει με νόμιμο τρόπο και όχι με τα λεφτά του λαού, κι αν θέλει να διορίσει όλο το χωριό του και το σόι του στον Δήμο, ας καταλάβει ότι τα τσιφλίκια καταργήθηκαν εδώ και 100 χρόνια και ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι του.Αναμφίβολα οι αποχωρήσεις προσωπικού και η αύξηση του όγκου των σκουπιδιών απαιτεί νέες προσλήψεις, αλλά γι αυτό υπάρχει νομικό πλαίσιο (ΑΣΕΠ) για να γίνουν οι κατάλληλες και νόμιμες διαδικασίες και βέβαια στον αριθμό που εξυπηρετεί την υπηρεσία και όχι τους φίλους και το παραταξιακό μας συμφέρον.(αφού προσλήφθηκαν οι εκλεγμένοι-αλήθεια δεν υπάρχει ασυμβίβαστο;-οι υποψήφιοι σύμβουλοι, οι οικογένιές τους, τώρα θα ακολουθήσουν οι κουμπάροι!)Ο διπλασιασμός του προσωπικού αναμφίβολα μια μέρα θα αποτελέσει βραχνά και για τους προσληφθέντες και για τους προσλαμβάνοντες, αλλά κυρίως για την τοπική κοινωνία, γιατί ΑΥΤΗ θα κληθεί να πληρώσει , με τις ανάλογες αυξήσεις, την απρονοησία και την ανικανότητα της εκάστοτε διοικήσεως. Έλεος πια !!!! δεν μπορεί πλέον ο Δήμος ή το κράτος να λύσει το πρόβλημα όλων των ελλήνων αν δεν υπάρχει η έρμη η ανάπτυξη που όλοι την αναζητούμε αλλά δεν κάνουμε κάτι για να την αποκτήσουμε. Και η ανάπτυξη δεν έρχεται με το «όλοι στο δημόσιο» αλλά με νοικοκύρεμα των οικονομικών στοιχείων, περιστολή δαπανών και κυρίως δημιουργία θέσεων εργασίας από τους ίδιους τους Δήμους με καινοτόμες δράσεις, με εφευρετικότητα, με προγράμματα της Ε.Ε που τρέχουν, αλλά δεν μπορούμε να τα φτάσουμε λόγω ασχετοσύνης, χωρίς το σύνδρομο ότι 100 προσλήψεις αντιστοιχούν σε 500 ψήφους!!! Αυτό είναι έγκλημα διαρκές κατά του τόπου!

Εξαρτάται βέβαια από το πώς ονειρεύεται κανείς να καταγραφεί το όνομά του στην τοπική μας ιστορία!!!!

Ενώ υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών με βάση το «μητρώο υπηρεσιών και φορέων» που επιτρέπει να χαρτογραφηθούν όλες οι θέσεις και όλες οι ανάγκες, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εθελοτυφλεί γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τον άρρωστο εαυτό του. Προ επτά μηνών η «υπηρεσία ελέγχου της δημόσιας διοίκησης» υπέβαλε ένα οργανόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η υπουργός κ.Γεροβασίλη το απέρριψε μετά πολλών επαίνων, λέγοντας πως θα το δούμε μετά….( εκλογές μυρίζουνε;) αλλά ούτε και οι αυτοδιοικητηκοί άρχοντες της ΚΕΔΕ έβγαλαν άχνα γιατί αυτή η ασάφεια τους βολεύει όλους. Όμως τα παραμύθι συνεχίζεται, ο κάθε πρόεδρος και Δήμαρχος μπάζει όσους προλάβει στον Δήμο και μετά ψάχνει τρόπο να τους πληρώσει ή δεν έχει το κουράγιο να διώξει κανέναν γιατί φοβάται τις αντιδράσεις της πελατείας του και τους προτρέπει να μηνύσουν τον Δήμο για να πληρωθούν κάποτε με δικαστική απόφαση.Είναι αλήθεια ότι μπροστά στην μπόχα που ταλαιπώρησε για μέρες τις πόλεις μας, η κ.Γεροβασίλη είπε μια κουβέντα, που μάλλον της ξέφυγε, ότι: «Το ζήτημα αυτό είναι μια βαθειά ιδεολογική συζήτηση»!!!!(sic) Έτσι λοιπόν, όταν και τα σκουπίδια αποκτούν ιδεολογία, τότε ζήτω που καήκαμε ως λαός και ως χώρα!!! ΝΑΙ στις προσλήψεις αλλά με κριτήρια και ανάλογα με τις ανάγκες.Ναι στις προσλήψεις αλλά με αξιολήγηση! Δεν μπορεί ο κάθε ψηφοφόρος μας να τρουπώνει στο δημόσιο και να τον πληρώνουμε ως να γεράσει! Η να του στέλνουμε τον μισθό στο σπίτι, ή στο τσιπουράδικο!!Η αργομισθία είναι κακούργημα κατά του κράτους! Η υπόθεση των σκουπιδιών είναι χρυσορυχείο ανεκμετάλλευτο από τους Δήμους και θα μπορούσαν όχι 100 αλλά 300 να απασχολήσουν αν έχουν την εξυπνάδα να το εκμεταλλευτούν, όμως πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όρια. Να με συγχωρείτε, αλλά έγινα 60 χρονών και τώρα θα μονιμοποιηθώ ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, μετά από αξιολογήσεις ανά τριετία που αφορούν στο έργο μου, την παραγωγικότητά μου και την επάρκειά μου! Γιατί μερικοί θέλουν να με κάνουν να αισθάνομαι κορόιδο, όταν τους βλέπω στα καφέ εν ώρα εργασίας και μάλιστα να τους πληρώνω και με τα δημοτικά μου τέλη που συνεχώς αυξάνονται; Ε… Λίγη ντροπή και διάκριση δεν βλάπτει. Ναι στην εργασία, αλλά αυτών που την αγαπούν και την ασκούν με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που τους αμείβει.

ΥΓ. Κάποιος μου είπε προχθές ότι συχνά αναφέρομαι σε υπαλλήλους που εν ώρα υπηρεσίας, ή σερφάρουν στο fb ή απολαμβάνουν την πλατεία με τα ωραία της. Βγάλτους μου λέει μια φωτογραφία με το κινητό σου και στείλτες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο διοικητικών υπηρεσιών.Του απάντησα ότι ευθύνη μου είναι μιλήσω για ό,τι βλέπω, από κει και πέρα ξεκινάει η ευθύνη άλλων, αλλά μια βόλτα των αρμοδίων του Δήμου μεταξύ 11,30-13,30 στην αγορά θα του έδινε την εικόνα που περιγράφω. Η ευθύνη πλέον είναι δική τους. Αρχίζουν πλέον να αγανακτούν και οι άλλοι εργαζόμενοι με τις συμπεριφορές κάποιων και μου έχουν μιλήσει αρκετοί !!! Αρκεί πάντως μια περιήγηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου έχει ενδιαφέρον να δείτε το μπάχαλο των προσλήψεων και της ιδιόμορφης αξιοκρατίας του Δήμου μας!!! Τ.Π.Τ