Trifontsompanis-lagadas.gr

Λουτρά Λαγκαδά. Η τελευταία πράξη του δράματος!!!

Λουτρά Λαγκαδά. Η τελευταία πράξη του δράματος!!!

Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα των πολύπαθων Λουτρών μας, του παραδείσου που μας χάρισε ο Θεός και η φύση και κάποιοι φρόντισαν με την διοικητική τους ανικανότητα να τα κάνουν κόλαση για τον Δήμο και τους εργαζομένους. Ήδη προ καιρού απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, πλην τριών μόνο μονίμων εργαζομένων, και παραιτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης εκτός από τον αντιπρόεδρο και την κ.Μαρκέλλα Ταυρίδου, τα άλλα δε μέλη άλλαξαν 3 φορές. Πάνω σε όλα αυτά μαθαίνουμε ότι επιβλήθηκε νέο πρόστιμο 559.796,61 ευρώ για φορολογικές παραβάσεις (για την περίοδο από το 2010-2018) που θα πρέπει εκτός από τα άλλα φέσια να πληρωθούν κι αυτά από τους Δημότες. Αλήθεια αυτή την ευθύνη ποιος επιτέλους θα την αναλάβει; Γιατί όλοι κάνουν τους ανεύθυνους; Δεν υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός στους πολίτες να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους , παρά ανερυθρίαστα ονειρεύονται το πολιτικό τους μέλλον, κάποιοι μάλιστα σφυρίζοντας χωρίς ντροπή αδιάφορα!!!

Παράλληλα κατατέθηκε επιτέλους η πολυαναμενόμενη μελέτη «business plan» (;) για την αξιοποίηση των Λουτρών. Η μελέτη κάνει μια αχρείαστη ιστορική διαδρομή πολλών σελίδων περί «ανέμων και υδάτων» (έστω ιαματικών)με πολλές ιστορικές ανακρίβειες και καταλήγει σε κάποιες προτάσεις για την επιχείρηση οι οποίες καταλήγουν σε 3 εναλλακτικές προτάσεις:

«Με βάση τα στοιχεία της μελέτης σκοπιμότητας οι προτάσεις που κατατίθενται διαμορφώνονται ως εξής:

Α1 ΣΕΝΑΡΙΟ: δεκαετής μίσθωση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Λαγκαδά με ενοίκιο 15.000 € μηνιαίως ήτοι 180.000 € ετησίως.

Α2 ΣΕΝΑΡΙΟ: Εναλλακτικά προτείνεται η μίσθωση με ενοίκιο 13.000 € μηνιαίως ήτοι 156.000 € ετησίως και απόδοση στο Δήμο Λαγκαδά του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) μηνιαίως, από την επιχειρηματική δραστηριότητα του μισθωτή.

Β1 ΣΕΝΑΡΙΟ: εικοσαετής μίσθωση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Λαγκαδά με ενοίκιο 15.000 € μηνιαίως ήτοι 180.000 € ετησίως.

Β2 ΣΕΝΑΡΙΟ: Εναλλακτικά προτείνεται η μίσθωση με ενοίκιο 13.000 € μηνιαίως ήτοι 156.000 € ετησίως και απόδοση στο Δήμο Λαγκαδά του 5% επί των ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) μηνιαίως, από την επιχειρηματική δραστηριότητα του μισθωτή.

Γ1 ΣΕΝΑΡΙΟ : μίσθωση για τριάντα πέντε έτη των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου Λαγκαδά με ενοίκιο 15.000 € ανά μήνα ήτοι 180.000 € ετησίως.

Γ2 ΣΕΝΑΡΙΟ: Εναλλακτικά προτείνεται η μίσθωση με ενοίκιο 13.000 € ευρώ μηνιαίως ήτοι 156.000 € ετησίως και απόδοση στο Δήμο Λαγκαδά του 7.5% επί των ακαθάριστων εσόδων (τζίρου) μηνιαίως, από την επιχειρηματική δραστηριότητα του μισθωτή».

Συμπέρασμα: Τα Λουτρά νοικιάζονται για 15 χρόνια προς 13 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Δηλαδή όλες οι εγκαταστάσεις : Λουτήρες,4 δεξαμενές, αναψυκτήριο, ταβέρνα, αίθουσα, μαγειρεία, πισίνες, γυμναστήριο, γήπεδα και ο περιβάλλων χώρος των 680 στρεμμάτων.

Αναμφίβολα θα πρέπει ο ενοικιαστής να κάνει κάποια επένδυση και είναι κατανοητό να τύχει κάποιας ευνοϊκής προϋπόθεσης, αλλά σκέφτηκε κανείς από τον Δήμο πώς με ένα ενοίκιο των 13.000 ευρώ θα καλύψει τα φέσια τόσων χρόνων και τις τρέχουσες υποχρεώσεις; Πώς θα καλύψει άραγε με τα ψιχία του ενοικίου τις μισθοδοσίες των απλήρωτων υπαλλήλων που όλοι κατέφυγαν πλέον στα δικαστήρια; Πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία και προς τρίτους; Όταν και μόνο το τελευταίο πρόστιμο της εφορίας θα θέλει κάποια χρόνια να το αποπληρώσει , δεσμεύοντας όλες τις διοικήσεις και υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου;

Ακόμα θεωρούμε ότι η μελέτη υποβαθμίζει κατά πολύ, έναν χώρο που θεωρείται και αρχαιολογικός ,όταν τον αποτιμά στο ποσόν των 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Και μόνο τα 680 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου που κυκλώνουν την λουτρόπολη και είναι από μόνο του ένα οικόπεδο «φιλέτο» ,έχουν τη δυνατότητα αξιοποιούμενα και με σωστή διαχείριση να στηρίξουν την αξιοποίηση των Λουτρών.

Ξέρουμε ότι η βασική φιλοσοφία των δύο τελευταίων διοικήσεων είναι ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας», αλλά τότε πως έχει το θάρρος να κάνει τον επιχειρηματία στην ύδρευση στα σκουπίδια ή την ανακύκλωση; Ας τα δώσει όλα να τελειώνουμε!!! Γιατί μέχρι το 2010 ο Δήμος ήταν καλός ως επιχειρηματίας και κερδοφόρος μάλιστα;

Αντιλαμβανόμαστε την ανεπάρκεια των μετέπειτα διοικήσεων (Αναστασιάδη-Καραγιάννη) να αναζητήσουν άλλες λύσεις ή να τολμήσουν να «προκαλέσουν» την πόλη με μια πολυμετοχική εταιρεία από ντόπιους ανθρώπους-επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τόπο τους. Αλλά αυτό θέλει ανθρώπους με όραμα και κότσια, όχι απλά εισπράκτορες εισιτηρίων που δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο που διαθέτουν. Ναι, το λέμε μετά λόγου γνώσεως ότι η ευθύνη των δύο τελευταίων Δημάρχων και των συμβούλων τους, είναι τεράστια για την σημερινή κατάσταση των Λουτρών μας. Λειτούργησαν με τον πιο απαράδεκτο και πολιτικάντικο τρόπο προκειμένου να θρονιαστούν στην εξουσία αδιαφορώντας για το μέλλον της επιχείρησης αφού τους ενδιέφερε μόνο το δικό τους μέλλον, διοικώντας μια τουριστική επιχείρηση με παράλογες και παράνομες ,όπως αποδείχτηκε, πρακτικές και οικονομικές διαδρομές. Βέβαια και η εποχή των παχιών αγελάδων συνηγορούσε σε μια τέτοια διοικητική πρακτική αφού αυτές οι λογικές μας έφεραν στο σημερινό χάλι και σαν χώρα και σαν Δήμο. Δεν θα ήταν άστοχο αν λέγαμε ότι η εικόνα του Δήμου Λαγκαδά, αντιπροσωπεύει την εικόνα όλης της χώρας : «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε»!!!

Η όποια θετική εικόνα πήγε να δημιουργηθεί σε κάποια περίοδο με την προβολή των αρχαιοτήτων, θάφτηκε κάτω από τον κουρνιαχτό των κατοπινών σκανδάλων, που φρέναραν αισθητά την επιχείρηση.

Αυτό που τους απόμεινε λοιπόν είναι η ιδιωτικοποίηση, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ, αλλά με λογικές θέσεις, λογικές προτάσεις και λογικά κέρδη για τον Δήμο. Αυτό το τονίζουμε γιατί ο κ.Καραγιάννης έχει μια τάση να χαρίζει εκτάσεις του Δήμου ΔΩΡΕΑΝ, σε όποιον θέλει κατά την δική του θέληση, λες και διαχειρίζεται ατομική περιουσία του!!!

Κατά καιρούς κάναμε 18 προτάσεις για την σωστότερη λειτουργία τους ή τουλάχιστον για την στήριξη της εικόνας των λουτρών και την μη απαξίωσή τους, κάναμε ειδική ημερίδα στην οποία δεν πάτησε κανένας αρμόδιος, δυστυχώς οι διοικούντες νοιάζονταν απλά για τις μηνιαίες αποδοχές τους και τίποτα άλλο. Ας αναλάβουν λοιπόν τώρα και την ευθύνη της ανεπάρκειας και της κακοδιοίκησής τους!

Αυτό που μας κάνει ακόμα εντύπωση είναι η παγερή σιωπή όλων όσων διετέλεσαν τα τελευταία χρόνια σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι στις τελευταίες διοικήσεις και αδυνατούν αρθρώσουν μια λέξη για το θέμα, μια τοποθέτηση, μια άποψη, μια πρόταση, παρά τα «όνειρά» τους για τον Δήμο και το μέλλον του!

ΓΙΑΤΙ; θεωρούν ότι σιωπώντας διώχνουν τις ευθύνες τους; αφού αποτελούσαν και οι ίδιοι μέρος αυτών που δημιούργησαν τα προβλήματα χωρίς ποτέ να διαφοροποιηθούν φωναχτά και συγκεκριμένα; Συμφωνούν με τους διοικούντες ή απλά δεν θέλουν να εκφέρουν άποψη; Εμείς πάντως θα περιμένουμε μια λέξη έστω για να ακουστεί επιτέλους η φωνή τους! Στην πολιτική τοποθετείσαι δημόσια και φωναχτά!!!

Δεν μπορείς να μετέχεις σε ένα συμβούλιο και μετά ψάχνεις να βρεις τρόπο να πηδήξεις από το τραίνο! Αυτοί δεν ήταν που υπόσχονταν λύσεις; Γιατί δεν τις είδαμε;

Μας κάνει εντύπωση αυτή η «εκκωφαντική σιωπή». Περιμένουμε λοιπόν κι από αυτούς, λόγο και θέσεις και γιατί όχι και προτάσεις.

Ζητήσαμε ακόμα να προηγηθεί διαβούλευση με τους Δημότες και τους επιχειρηματίες της πόλης, να ακουστούν απόψεις, προτάσεις και προοπτικές. Δεν μπορεί να αποκλείεται η μετοχή του λαού και των επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν όσο μπορεί και όπου μπορεί ο καθένας. Δυστυχώς ο κ.Καραγιάννης λειτούργησε ακόμα και ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου των Λουτρών που αναζητούσαν μαζί μας την σκέψη του!

Στις 9-2-18 συνήλθε στο Δημαρχείο μια επιτροπή που αποτελούνταν από τον κ.Δήμαρχο, τον Γ.Γραμματέα του Δήμου, δυό μελετητές που ασχολήθηκαν με τις μελέτες των Λουτρών ,τον αντιδήμαρχο κ.Αϊβαζίδη, την κ.Ταυρίδου, τον κΤρ.Τσομπάνη και σε κάποια φάση ήρθαν ο κ.Αναστασιάδης της μείζονος αντιπολιτεύσεως και ο αντιδήμαρχος κ.Μάρκου. Το θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από τους επιστήμονες για τις μελέτες που υπέβαλαν. Μας έκανε εντύπωση ότι από το διοικητικό συμβούλιο των Λουτρών, δηλ. αυτών που διοικούν την επιχείρηση και θα κληθούν να λύσουν τα προβλήματα, δεν παραβρέθηκε κανείς, ο δε κ.Καραγιάννης στα μισά της σύσκεψης απεχώρησε!!!

Ως προς τις μελέτες που πήραμε στα χέρια μας, λυπόμαστε που θα διαφωνήσουμε με το πνεύμα και τη λογική τους. Ενώ δόθηκε ένα αλμυρό ποσό για τη σύνταξή τους, (παρόμοιες μελέτες για άλλες πηγές στοίχισαν 7.000 ευρώ μόνο) δυστυχώς οι μελετητές παρέδωσαν μια μελέτη copy paste άλλων μελετών σε σημείο που εγγίζει τα όρια της κοροϊδίας. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δικαίωνε τον ισχυρισμό μας, αφού αντιγράφουν ακόμα και μελέτες που έγιναν για κάποια νησιά και παραθέτουν τα στοιχεία τους ανεπεξέργαστα μόνο και μόνο για να γεμίσουν σελίδες και αναφέρονται στο Λαγκαδά σαν να πρόκειται για νησιωτική περιοχή του μόνιμου πληθυσμού. Γράφουν πχ. « Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θεωρούνται βασικός προμηθευτής για ένα νησί αφού δεν το προμηθεύουν μόνο με τουρίστες αλλά και σχεδόν με όλα τα έτοιμα προϊόντα. Εξαιτίας της ανύπαρκτης βιομηχανίας στο νησί, η σύνδεση του με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πώληση του τουριστικού προϊόντος αλλά και για την διαβίωση του μόνιμου πληθυσμού.» (σελ.75, Μελέτης )

Τα ιστορικά στοιχεία και οι απόψεις περί του ιαματικού τουρισμού εάν έλλειπαν θα διαπιστώνατε ότι οι μελέτες δεν προσφέρουν ούτε ιδέες, ούτε προτάσεις, ούτε κάτι που ανεβάζει το προφίλ της επιχείρησης.Αντίθετα περιγράφουν την τραγική τους κατάσταση με τρόπο ωμό, όμως πώς αυτές οι μελέτες θα αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια των επενδυτών!!! Η ανεδαφικότητα της μελέτης προκύπτει και από την πρόταση να γίνει ξενοδοχείο 5 αστέρων που κατασκευαστικά θα στοιχίζει η κλίνη 48.000 ευρώ!!!! Όλα δε τα στοιχεία είναι εύκολα προσβάσιμα στο διαδίκτυο και αφορούν πτυχιακές μελέτες φοιτητών λογιστικής ή τουριστικών επαγγελμάτων.

Αντίθετα με την τραγική επιπολαιότητα του Δήμου , ο οποίος στην πρόσφατη αναγνώριση των Λουτρών κατάφερε το αμίμητο, να περιορίσει την δυνατότητα και τη δυναμικότητα των Λουτρών Λαγκαδά αφού ,αγνοώντας την ιστορία και δεκάδες δημοσιεύματα και μετρήσεις των ειδικών επιστημόνων, αναγνώρισε απλά και μόνο την γεώτρηση και όχι όλο το γεωθερμικό πεδίο, ούτε καν τον περιβάλλοντα γεωθερμικό χώρο και φυσικά αντί να δηλώσει την τρομερή δυνατότητα των πηγών μας, περιορίστηκε μόνο στα 30 κυβικά νερού ανά ώρα ενώ αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τα 400-500 κυβικά ανά ώρα. Ακόμα ενώ χρόνια τώρα όλοι οι ειδικοί μιλούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών μας, η πρόσφατη άδεια που έβγαλε η διοίκηση Καραγιάννη, περιόρισε σημαντικά τις παρεχόμενες θεραπευτικές ιδιότητες από δέκα σε δύο.

Πιο συγκεκριμένα: Τι σημειώνει η νέα αναγνώριση:

«Με το ΦΕΚ Αριθμ. 117 – 24 Ιανουαρίου 2017, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος «νερό γεώτρησης Λαγκαδά με συντεταγμένες σημείου φυσικής ανάβλυσης Ι.Φ.Π.: Χ=422643ΕΓΣΑ, Υ=4509145, Ζ=86,66.

– Ο φυσικός πόρος «νερό γεώτρησης Λαγκαδά» Θεσσαλονίκης, έχει θερμοκρασία 39°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.) στους 25°C:816μs/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 7,5 (μ.ο.), ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) 15,2Bq/l (μ.ό.), ράδιο (Ra) < 0,1 Bq/l (μ.ό.), ουράνιο (U) < 1Bq/l (μ.ό.), χημικά στοιχεία: Na+, Ca+, HCO3 -, SO4 2-, Mg2+. Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 30 m³/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: θερμό, μεσομεταλλικό, νατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, καλιούχο, φθοριούχο ιαματικό νερό.

– Τρόπος χρήσεως: λουτροθεραπεία.

– Ιαματικές ιδιότητες: Ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος και μετατραυματικές κακώσεις.

Δηλαδή εκεί που είχαμε ένα πλούσιο υδάτινο δυναμικό, περιορίστηκε σε 30 κυβικά την ώρα. Και βέβαια περιορίστηκαν και οι θεραπευτικές ενδείξεις. Είναι φανερό ότι υποβαθμίστηκαν και οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης.

Αντίθετα θα περιμέναμε να αναδείξει ο Δήμος αυτό που δικαιωματικά 1000 και πλέον χρόνια προσέφερε ο τόπος μας στους συνανθρώπους μας. Ο Λαγκαδάς αγαπήθηκε γιατί προσέφερε υγεία σε γενεές και γενεές. Η υποβάθμιση των λουτρών αναδεικνύει ανικανότητα και συρρίκνωση των πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη.

Μέχρι τον Γενάρη του 2017 δηλαδή πριν την αναγνώριση όλοι μας γνωρίζαμε ότι το ιαματικό νερό των λουτρών Λαγκαδά ενδείκνυται για νεφροπάθειες, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και δερματοπάθειες και πολλές άλλες παθήσεις. (αναφορά στη μελέτη).

Επίσης σε κρατικές δημοσιεύσεις π.χ. «Τα μεταλλικά ύδατα Λαγκαδά» Αθήναι 1925, μελέτη της Γεωλογικής υπηρεσίας Ελλάδος και στο βιβλίο του ΕΟΤ (1966) καθώς και σε όλα τα έντυπα των λουτρών Λαγκαδά αναφέρονται οι θεραπευτικές ενδείξεις που μπορεί ο καθένας μας να διαβάσει για το αληθές του λόγου μας.

Χρησιμοποιούνται στη μελέτη όροι, έννοιες, ορισμοί π.χ. ιαματική ιατρική, τουρισμός υγείας, κ.α. χωρίς να περιγράφονται και να ερμηνεύονται , αντίθετα διαστρεβλώνουν το ίδιο το αντικείμενο που διαχρονικά ανέδειξαν τα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες αντιλήψεις περί θερμαλισμού – spa και δεν δίνεται κάποια ιδέα,αλλά βέβαια είναι προφανές ότι αφού δεν μελετήθηκε συνολικά το αντικείμενο για το οποίο διακρίθηκε διαχρονικά η λουτρόπολη του Λαγκαδά, δεν περιγράφονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έτσι ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης του θερμαλισμού –Τουρισμού.

Και αυτό δεν έγινε καθώς η μελετητική ομάδα ( επιλογής του κ.Δημάρχου) δεν έσκυψε με την ανάλογη ευθύνη ή δεν συμβουλεύτηκε ειδικούς για να δοθεί μια νέα διάσταση στην ανάπτυξη του τόπου μας. Το έκαναν αθέλητα ή από άγνοια του θέματος;

Παρατηρούμε π.χ. να σημειώνεται (σελίδα 10):

«……Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία».

Εδώ μπερδεύουν οι μελετητές τις θεραπείες με τις μορφές υδροθεραπείας.

Σε άλλο σημείο που είναι κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικό αναφέρεται ότι:

«Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κτλ.»

Αυτό υποβαθμίζει σε μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη του θερμαλισμού – ιαματικού τουρισμού και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτά δεν τα λέμε εμείς τα λένε και γραπτώς ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

Αυτό που επίσης λείπει από την μελέτη είναι η βιβλιογραφία στην οποία ανατρέχουν οι μελετητές.

Τι ζητάμε και τι προτείνουμε:

-Να σταματήσει επιτέλους η συνεχής απαξίωση των Λουτρών.

-Να λάβετε υπόψιν ότι για να μπεί επενδυτής στα Λουτρά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία το λιγότερο, ως τότε τι θα κάνουν τα Λουτρά ; θα λειτουργούν με 3 άτομα προσωπικό και με τη λογική «όσα πάνε κι όσα έρθουν;» και περαιτέρω απαξίωση;

-Πρέπει η διοίκηση να αναλάβει δράσεις ανάκαμψης και σωστής λειτουργίας, με ειδικό προσωπικό.

-Χρειάζεται νοικοκύρεμα στα οικονομικά και σταθεροποίηση στα χρέη.

Να δώσει ο Δήμος την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που υποσχέθηκε.

-Προτείνουμε μέχρι να μπει επενδυτής με διεθνή διαγωνισμό, να ενοικιαστούν το αναψυκτήριο, το γυμναστήριο, το ουζερί.

-Να παραχωρηθεί έναντι ενοικίου χώρος ώστε να δημιουργηθούν δράσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και την γύμναση.

-Να γίνει μια προσπάθεια ολοκλήρωσης του πρώτου ορόφου του ξενοδοχείου.

-Να διερευνηθεί η δυνατότητα ενοικίασης χώρου εκτός των λουτρικών εγκαταστάσεων για δημιουργία χώρων spa ή χαλάρωσης με ειδικά αναπαυτήρια και εντευκτήρια ή και άλλα φυσικοθεραπευτήρια που θα λειτουργούν ολοήμερα.

-Να ενοικιαστούν οι χώροι των μαγειρείων στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά για τα μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

-Να δημιουργηθεί ΚΕΚ ή πρόγραμμα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ βοηθών φυσικοθεραπείας ή Λουτρονόμων ώστε να έχουμε πλέον εξειδικευμένο προσωπικό στην πόλη μας που θα βρίσκει εργασία και σε άλλες λουτροπόλεις.

-Να επιχειρηθεί με το υπαλληλικό προσωπικό αναβάθμιση του χώρου και ανάδειξη της ομορφιάς του με πράσινο και φυτικό διάκοσμο.

-Να πραγματοποιηθεί στροφή και σε άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αποφέρουν κέρδος, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο κατασκηνωτικός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός-διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων-, και βεβαίως ο συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός.

Τέλος με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ισολογισμών η επιχείρηση δείχνει μια ανεκτή έστω λειτουργία και κάποια έσοδα, ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο λειτουργίας.(37.700 ευρώ το μήνα). Εφ΄όσον τα έσοδα αυτά δεν πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής σημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ευθύνη γιατί θα ζημιώνει την εικόνα και το μέλλον της επιχείρησης .