Trifontsompanis-lagadas.gr

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για τα Λουτρά!!!

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για τα Λουτρά!!!

Στο τελευταίο Συμβούλιο της Κοινότητας Λαγκαδά αποφασίστηκε να γνωματεύσει αρνητικά, ΟΧΙ βέβαια για την αξιοποίηση των Λουτρών και στην προσέλκυση επενδυτών, αλλά στην παραχώρηση στην Επιχείρηση των Λουτρών μιας έκτασης 688 στρεμμάτων με όρους παράλογους κι ασύμφορους για τον Δήμο. Η Επιχείρηση των Λουτρών, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των Διοικήσεών τους και των Διοικήσεων του Δήμου, κατέστη μια προβληματική επιχείρηση εξ αιτίας της ανικανότητάς τους να την διοικήσουν και να την αναδείξουν. Το γεγονός ότι είναι στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της δικαιοσύνης κάτι λέει. Αναρωτιόμαστε απλά γιατί μέχρι το 2005 τα Λουτρά ήταν μια κερδοφόρα και δραστήρια επιχείρηση και κατόπιν έφτασε στο σημερινό χάλι με πολλά χρέη. Γιατί μέχρι το αναφερόμενο χρονικό διάστημα τα Λουτρά ήταν πόλος έλξης και τουριστικής επισκεψιμότητας και μετά έπεσε σε μαρασμό; Τι να φταίει άραγε ή μάλλον ποιος ή ποιοι φταίνε; Ξεχάστηκαν κιόλας οι ευθύνες;

Και σκεφτόμαστε λοιπόν, αφού μια επιχείρηση κι ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να αξιοποιήσει μια έκταση 86 στρεμμάτων με κτηριακές υποδομές και λουτρικές εγκαταστάσεις, με ποια λογική θα της εμπιστευθούμε ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, και μάλιστα οικοπεδικό φιλέτο, που αποτελεί μια ευκαιρία αξιοποίησής του από τον Δήμο;

Πιστεύω πως στο Λαγκαδά ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!! Το ξεκαθαρίζουμε!!!

Όμως γι αυτό, πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις κι αυτές συμπυκνώνονται σε μια σοβαρή μελέτη ανάπτυξης , με σοβαρές προτάσεις από μια αξιόπιστη εταιρεία που ειδικεύεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, με ένα πλάνο, ακόμα και με ένα πλαίσιο ανάπτυξης, για να μη πω και μια επενδυτική πρόταση από ενδιαφερομένους επιχειρηματίες.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί η μελέτη του 2017 δεν αξιοποιήθηκε εδώ και εφτά χρόνια, γιατί ακριβώς δεν είναι ούτε μελέτη , ούτε πρόταση αξιοποίησης. Η απλή περιγραφή των εγκαταστάσεων και οι θεωρίες για την ιστορία του θερμαλισμού και του τουρισμού ανά την Ελλάδα, είναι καλές για μεταπτυχιακή μελέτη φοιτητών, αλλά όχι μελέτη για μια επένδυση σε ΤΟΥΡΙΣΙΚΉ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΥ!!

Όμως πέραν τούτου η απόφαση του Δημάρχου να παραχωρήσει την έκταση των 688 στρεμμάτων για να κάνει πιο θελκτική την πρόταση στον επενδυτή, δεν στέκεται λογικά, κυρίως στο μέρος που δίνει στον επενδυτή το δικαίωμα να εισπράξει για λογαριασμό του κατά 70%, ακόμα και την όποια αποζημίωση, που θα δινόταν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, σε περίπτωση που γινόταν απαλλοτρίωση Δημοτικών εκτάσεων και όχι περιουσιακών στοιχείων του επενδυτή!!!

Δηλαδή φανταστείτε να νοικιάζετε στο σπίτι σας σε κάποιον και για κάποιο λόγο να απαλλοτριωθεί από το κράτος και την αποζημίωση να την εισπράξει ο νοικάρης σας!!!! Αυτά δεν απλά αστεία, αλλά νομίζω και παράνομα!!! Την ποινική ευθύνη την σκέφτονται καθόλου;

Εκτός αυτού η παραχώρηση όλων αυτών των στρεμμάτων, στον μελλοντικό επενδυτή ουσιαστικά, του δίνει τη δυνατότητα, βεβαίως, να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα στρέμματα υπενοικιάζοντάς τα σε τρίτους όσο θέλει και δίνοντας ενοίκιο στο Δήμο, το φοβερό ποσόν των 5 ευρώ το στρέμμα!!! Πάτε καλά κύριοι;;; Δηλαδή πριν ακόμα ο επενδυτής ανοίξει τα χαρτιά του, κάνει την πρότασή του και μας πει τι σκέφτεται να κάνει και πόσα θα επενδύσει, ο Δήμαρχος του εξασφαλίζει κεφάλαιο για να μπορεί να κινηθεί ;

Είναι ευχάριστο ότι η αντιπολίτευση στο Δήμο, είδε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο λογικά και αυτό είναι καλό για τον τόπο. Δεν υποστηρίζω ότι ο Δήμαρχος «ξεπουλάει» τα Λουτρά. ΟΧΙ, απλά κινείται σε λάθος κατεύθυνση με λάθος μελέτη και κακούς, κάκιστους συμβούλους!!!

Μια λογική πρακτική θα είναι να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός, και να ζητηθούν ολοκληρωμένες μελέτες αξιοποίησης από τους υποψήφιους επενδυτές με χρονοδιαγράμματα, και την καλύτερη από αυτές τις μελέτες να την εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν αν ο επενδυτής δείξει θετικό πρόσημο, τότε να του δώσουμε όχι 688 στρέμματα για περαιτέρω ανάπτυξη , αλλά κι όλο τον Λαγκαδά!!! Μπας και δούμε άσπρη μέρα!!!

Αλλιώς βαδίζουμε στα τυφλά!!!

Έτσι έχουν τα πράγματα και καλό θα είναι όσοι έχουν άποψη να την τεκμηριώνουν και να κάνουν τον κόπο να δουν την «περίφημη μελέτη», η οποία όταν κατατέθηκε το 2017 έγραφε πως ο Λαγκαδάς έχει λιμάνι κι αεροδρόμιο. (ευτυχώς όμως μετά την παρατήρησή μας το διέγραψαν!!! ) Όσοι δε διαφωνούν με τα παραπάνω , ας το κάνουν επώνυμα κι όχι με φανταστικές διαφωνίες δήθεν δημοτών. Βέβαια αν εξαρτάσαι από τα Λουτρά και εισπράττεις 2.800 ευρώ, τότε έχεις κάθε λόγο να χειροκροτείς την «επένδυση»!!!

Θεωρώ πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για τα Λουτρά, γιατί κανένας δεν ανοίγει τα χαρτιά του γι αυτά που σκέφτεται και «ποιόν» σκέφτεται!!!!

Τρύφων Τσομπάνης