Trifontsompanis-lagadas.gr

« Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει…»

« Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει…»

(Διονυσίου Σολωμού)

Πού να το φανταζόταν ο εθνικός μας ποιητής ότι ένας στίχος του από τους «ελεύθερους πολιορκημένους» θα έβρισκε την επαλήθευσή του, περίπου 185 χρόνια αργότερα. Αναρωτιέμαι αν είχε στο μυαλό του τον κάμπο του Λαγκαδά ή τον Δήμο μας, γιατί πράγματι η φράση αυτή έρχεται γάντι στη σημερινή κατάσταση! Τα πάντα στον αυτόματο πιλότο, χωρίς την παρουσία κάποιου που να προσέχει την προσθαλάσσωση ή να μη πέσουμε και τσακιστούμε στον όμορφο ορεινό μας όγκο. Απογοήτευση και αγωνία για τους Δημότες. Βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.Στα ειρηνοδικεία καθημερινά δικαιώνονται οι απλήρωτοι υπάλληλοι.Στα Δημοτικά συμβούλια και τις οικονομικές επιτροπές καθημερινές αναθέσεις υποθέσεων σε δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τον Δήμο σε αγωγές υπαλλήλων που ζητούν τα δεδουλευμένα και προσλήφθηκαν ακόμα και με προσωπικές δηλώσεις του Ν. 105 του πρώην δημάρχου, ή προσλήψεις του νυν που ξέχασε να πληρώσει!!! Τα δικαστήρια συνήθως δικαιώνουν τον αδύναμο πολίτη, έναντι ενός Δήμου που τσαλακώνει την προσωπικότητα των εργαζομένων και τους καταδικάζει στην στέρηση. Τι πρέπει να γίνει; Να μη πληρωθούν; ΟΧΙ!!! Να πληρωθούν αλλά εφ΄όσον κάποιος προσλήφθηκε με εντολή του Δημάρχου ή του αντιδημάρχου ή του Προέδρου, να τηρηθεί η νομολογία που προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιο πρόσωπο παρανομεί και προσλαμβάνει κατά το δοκούν, να διεκδικήσει ο Δήμος δικαστικά από τον υπεύθυνο να καταβάλλει τα ποσά από την τσέπη του.Αυτό λέει ο νομοθέτης και αυτό πρέπει να εφαρμόσουν όσοι ορκίστηκαν να «τηρούν τους νόμους και να προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου», διότι με την λογική που επικρατεί τώρα ο Δήμος Λαγκαδά δεν ξεπληρώνει ούτε το 2048!!! Αυτό σημαίνει καταστροφή, κατάρρευση και στασιμότητα.

Και βέβαια είναι πλέον δεδομένο ότι Δήμος Λαγκαδά δια των εκπροσώπων του, αδυνατεί να βρει πόρους, αφού είναι ανίκανοι να κάνουν μελέτες με αναπτυξιακό χαρακτήρα, να μπουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί λένε δεν έχουν υπαλλήλους!!! Αλλά για την αποψίλωση της τεχνικής υπηρεσίας ή και για την μη επάνδρωσή της, δεν έχουν ευθύνη αυτοί που διοίκησαν και διοικούν τα τελευταία 20 χρόνια; Μέχρι τελευταία έτρεξαν προγράμματα για διαμόρφωση πλατειών, για συντήρηση γηπέδων, για αγροτική οδοποιία, για αποκατάσταση παλαιών δημοτικών κτηρίων, και Δήμος μας ερέγχαζε μακαρίως, πιπιλίζει δεν την ίδια καραμέλα ότι δεν έχει προσωπικό, ενώ λογικά η καραμέλα αυτή έχει λιώσει στο στόμα τους εδώ και χρόνια. Είναι λογικό να έχουν πρόβλημα, αφού το μόνο ενδιαφέρον ήταν να προσλάβουν 4-5 ειδικούς συνεργάτες για το ιδιαίτερο γραφείο, αλλά κανέναν για την τεχνική υπηρεσία. Προσλαμβάνουν υπαλλήλους για την καθαριότητα αλλά οι προσληφθέντες λιάζονται στην τζαμαρία καθημερινά ο δε Λαγκαδάς και τα χωριά είναι μέσα στη βρώμα. Αναρωτιέμαι με τι θράσος θα διεκδικήσουν ξανά την ψήφο μας όταν η μόνη ελπίδα να δούμε καθαρό τον Δήμο μας θα είναι 4 βδομάδες προ των εκλογών! Με τι μυαλά θα διεκδικήσουν αναγνώριση του ανύπαρκτου έργου τους όταν βούλιαξαν τις δημοτικές επιχειρήσεις στα χρέη και την δυσλειτουργία και κατέστησαν υπόδικη και απαξιωμένη την τοπική αυτοδιοίκηση. Με τι θράσος θα βγουν να μιλήσουν για έργα και ημέρες, όταν οι οικονομικοί επιθεωρητές του Δημοσίου τους έχουν καταλογίσει οικονομικές ευθύνες για κακοδιαχείριση, έμπλεξαν δε άτομα που δεν είχαν καμιά ουσιαστική ευθύνη; ( Επί 7 μήνες ζητώ να μου δοθούν οι καταλογισμοί για τα Λουτρά και αρνούνται να μου τα δώσουν, επικαλούμενοι, αφελώς, προσωπικά δεδομένα, αλλά κύριοι τα προσωπικά σας δεδομένα θίγονται όταν μιλάμε μόνο για την τσέπη σας, όταν όμως μιλάμε για τα λεφτά του Δήμου, τότε θίγονται τα δικαιώματα των δημοτών, η άρνησή σας αυτή συνιστά αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα).

Ακόμα η παραχώρηση Δημοτικών εκτάσεων χωρίς οικονομικό όφελος για τον Δήμο, δείχνει ανεπάρκεια διαχείρισης των προβλημάτων. Παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις μήπως και έρθει κάποιος, με την καλή του την καρδιά, και μας σώσει!!! Η λογική ότι ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας και δεν μπορεί να λειτουργήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις, αντιβαίνει στη λογική και την εμπειρία όλων μας που ξέρουμε ότι όλοι οι προ του 2002 Δήμαρχοι τις λειτουργούσαν κερδοφόρα χωρίς να είναι επιχειρηματίες, απλά ήξεραν τι συνέφερε στον Δήμο. Σήμερα ο Δήμος που δεν θέλει να κάνει τον επιχειρηματία, δυστυχώς δεν ξέρει ούτε την περιουσία του Δήμου να αξιοποιήσει, ούτε τα ενοίκια των καταστημάτων του να μαζέψει, σαν καλός νοικοκύρης. Τα φέσια πάνε σύννεφο!!! Είναι γνωστό πλέον ότι τα προβλήματα αυτά εμφανίστηκαν με τους δύο τελευταίους Δημάρχους, οι οποίοι έβαλαν ταφόπλακα στα Λουτρά, στη ΔΕΥΑΛ στη ΔΗΚΕΛ. Και μέσα σε όλα αυτά ένα Δημοτικό συμβούλιο άφωνο, όπου Δήμαρχος , αντιδήμαρχοι και πρόεδροι, απλά αναπνέουν και πληρώνονται κανονικά. Φωνή δεν ακούγεται!!! Δεν καταλαβαίνουν ότι τους αναλογούν ευθύνες; Κι όμως κάποιοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να ριχτούν στην μάχη των εκλογών προκειμένου να κρατήσουν την πολυπόθητη καρέκλα τους και την πολιτική τους επιβίωση, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουν για τέταρτη φορά παράταξη!!! Ώ τι κόσμος μπαμπά!!! Πιστεύουν προφανώς πως αν ενώσουν τις αφωνίες τους και τις σιωπές τους θα δημιουργήσουν ήχο τρανταχτό και θα τους γράψει η ιστορία. Βέβαια η ιστορία όλους τους γράφει αλλά με διαφορετικό χρώμα και διαφορετικά γράμματα, που… μερικές φορές είναι μαύρα! Λησμονούν, όσοι πρώην και νυν ονειρεύονται εξουσία, ότι πρέπει να καταγράψουν κάτι τουλάχιστον στο βιογραφικό τους που να σημάδεψε την πορεία τους ή να άφησε ίχνη στο τόπο, γιατί μερικοί άγνωστοι ήρθαν, άφωνοι έμειναν και άφωνοι φεύγουν.Μια απλή ευθεία γραμμή, είναι ταυτόσημη με καρδιογράφημα νεκρού, λένε οι ειδικοί!!! Κάποιοι που υπόσχονται να «σπάσουν αυγά» καλό θα είναι να ξέρουν και να τα μαγειρεύουν κι όλας. Μέχρι τώρα δεν το είδαμε. Το να επικαλούνται ως έργα το φυσικό αέριο της ΕΔΑΘΕΣ , τον κόμβο των Λουτρών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον προαστιακό, επειδή λέει «ανακάλυψαν» τις σιδηροτροχιές, (όταν η Ελλάδα πούλησε όλους τους σιδηροδρόμους), είναι όνειρα θερινής νύχτας, κάτω απ’ το φεγγάρι, δίπλα στη λίμνη, και θέματα προεκλογικών υποσχέσεων του 1970, που και τότε τα ακούγαμε από γραφικούς πολιτευτές!!! Σε λίγο θα ακούσουμε ότι θα συνδέσουν αεροδρόμιο –Λαγκαδά με το Μετρό!!! Κρίμα για τη φήμη τους, κρίμα για την πόλη μας.

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Τοπικός σύμβουλος της Κοινότητας Λαγκαδά

ΥΓ, 1. Αντιδήμαρχος ερωτηθείς γιατί ενώ όλος ο Δήμος είναι μέσα στη βρώμα των σκουπιδιών ,το δε χωριό του δεν έχει παρόμοιο πρόβλημα, απάντησε ότι «απλά οι συγχωριανοί μου είναι νοικοκυραίοι και καθαρίζουν μόνοι τους». Οι άλλοι σύμβουλοι, πλην 2-3, κατάπιαν αμάσητη την προσβολή, αλλά ούτε αυτός κατάλαβε ότι πρόσβαλε τα άλλα 47 χωριά.

ΥΓ.2. Τον ανασχηματισμό δεν τον καταλάβαμε, γιατί αφού μοιράστηκε η τράπουλα στα ίδια άτομα που απέτυχαν στον τομέα τους, έπρεπε να αλλάξουν πόστο; Το μόνο ενδιαφέρον θα είχε ίσως η θέση στη ΔΕΥΑΛ που είναι καλοπληρωμένη. Οι άλλοι τα ίδια έπαιρναν , τα ίδια θα πάρουν, τα ίδια που έκαναν , τα ίδια θα κάνουν. Η νέα αντιδήμαρχος, που κατάγραψε περίπου 40 απουσίες από τα Δημοτικά συμβούλια, προφανώς μπήκε ως Χρυσή εφεδρεία, για την εν γένει προσφορά της!!!

Και επειδή έγινε λόγος για «τραινάκι» παρακαλώ ξοφλήστε πρώτα εκείνο που έτρεχε κάποια Χριστούγεννα στα Λουτρά, και το χρωστάτε ακόμα και για το άλλο βλέπουμε.

Τ.Τ